Vilde frugtbuske til nyttehaven

Udgivet den af Peter

De vilde frugtbuske er igen i 2024 meget efterspurgte til den ‘sultne haveejer’. I disse år dukker flere nye frugtbuske op i Danmark, samtidig har nogle af de oprindelige vilde frugtbuske fået en renæssance.

Netop følelsen af at høste sine egne vilde bær!

Netop følelsen af at høste sine egne vilde bær!

Definitionen på en vild frugtbusk, er at det handler om den oprindelige planteart af frugtbusken, den er ikke forædlet. Frugterne er lækre og ofte indsamlet i naturen, ligesom vi kender det med alpine-blåbær, den storfrugtede blåbær fra Canada eller vilde jordbær m.m. Blandt nogle vilde frugtbuske, er der nogle som skiller sig positivt ud, ved at de er karakteristisk for et højere frugtudbytte, større frugter. Heraf er der kommet forskellige sorter.

Nogle vilde frugtbuske egner sig godt til nyttehaven, da de ved siden af nytte- og prydværdi kan bestå af værdifulde indholdsstoffer, som jeg også kalder havens vitaminer.

De lader sig godt kombinere med nogle af de kendteste frugtarter. Jeg vil her give dig ‘et par bud’ på nogle af de mange muligheder:

Som bunddækkende vilde frugtbuske finder du blandt andet:

Vaccinium  macrocarpon = Tranebær er en krybende frugtbusk med mørkrøde bærfrugter. Tranebær bruges som tørrede snacks, saft og bagværk. Jeg anbefaler her de storfrugtede sorter ‘Big Pearl’, ‘Bergman’, ‘Howes’, ‘Stevens’. Brug gerne mere end én sort når du går på indkøb, for at sikre en god bestøvning.

Vaccinium vitis-idaea = Tyttebær… en lav vintergrøn frugtbusk med klart røde bær. Bruges ofte til marmelade og saft. ‘ Kig efter sorterne ‘Red Pearl’ og ‘Koralle’

Vaccinium cylindraceum = Azorisk blåbær er en nyhed med små dråbeformede 6 mm lange bær. Smager frisk syrligt-sødt. Lang modningsperiode fra midt juli. Bruges også som underbeplantning med sin ca. 50cm højde.

Trekløveret herover fortrækker en rhododendron lignende jordbundstype. Bærrene fra disse tre indeholder en høj mængde garvesyre og gavnlige vitaminer. De egner sig især til kompot og saft.

Rubus stellarticus = Allåkerbær er også en bunddækkende vild frugtbusk med meget smagfulde glasrøde bær. Om vinteren er den visnet helt væk, men i foråret kommer den igen frem. Jeg bruger den under lettere prydbuske, hvor der ønskes spiselig bunddække. Den blomstre med nogle fine, små purpurrosa blomster i foråret. Her kan du kigge efter sorterne ‘Anna’, ‘Beate’, ‘Linda’ og ‘Sofia’.

Prøv Allåkerbær i din have !

Prøv Allåkerbær i din have !

Til byhaven findes der flere vilde frugtbuske:

Aronia melanocarpa = Surbær er en forårsblomsternede frugtbusk med sorte frugter som høstes i August. Frugterne giver en mørkrød saft med højt anthocyaninindhold. Den nyeste forskning synes at vise, at anthocyaninerne er vigtige i menneskets stofskifte, hvor de giver beskyttelse mod flere former for hjerte-kar sygdomme. Brug surbær til gele, marmelade og likør. Om efteråret farves løvet på surbær  flot rødorange. En robust frugtbusk som foretrækker en jævn fugtig jordbund. Kig efter sorterne ‘Hugin’, Viking’, ‘Nero’, ‘Aron’ eller ‘Ared’

Aronia melanocarpa

Surbær

Amelanchier alnifolia = Bærmispel er også forårsblomstrende og frugten er mørkeblå. Jeg har smagt den som marmelade og oplevede den med en god sød smag. Den er også brugt i kageopskrifter.

Bærmispel

Bærmispel

Lonicera kamtschatica = Honningbær, majbær er måske den tidligst bærrene frugtbusk, da den ofte har høstperiode i juni. Den 1½ cm aflange blålige bærfrugt er forfriskende syrlig og minder om blåbær. Bærfrugterne er rige på frugtsukker og frugtsyre, samt indeholder en god portion c-vitamin. Honningbær foretrækker en sphagnumblandet jordbund. Ved køb anbefales gerne minimum 2 sorter for optimal bestøvning. I dag er sorterne ‘Eisbær’ og ‘Blue Velvet’ en mulighed.

Honnigbær

Honnigbær

Cornus mas = Kirsebærkornel er endnu ikke udbredt som frugtbusk i Danmark. Den byder på en gul vinterblomstring i februar. Bierne er glade for den. I september kommer den med rødlige, daddelformede frugter indeholdende en sten. Netop pga. af den indeholder en del frugtsyre og c-vitamin opleves den ret sur. Derfor er den bedst velegnet til gelé, marmelade og likørfremstilling. Blandet med frugtplanter med et lavt syreindhold eks. pære, sveskeblomme og hyld kan du opnå et velsmagende produkt. Jeg kan anbefale at du kigger efter de rigtbærende sorter ‘Jolico’ eller ‘Schönbrunner Gourmet Dirdl’.

Kirsebærkornel

Kirsebærkornel

Hippophae rhamnoides = Havtorn er blevet vældig populær de sidste årti især pga. det høje vitaminindhold i bærfrugterne. Samtidig findes der ‘et hav’ af spændende opskrifter med havtorn. Prøv eksempelvis en havtorne-cheesecake… uhm!  Havtorn er en robust plante og kan klare de fleste jordtyper. Husk at kombinere hunplanterne ‘Orange Energy’, ‘Frugana’ med mindst 1 hanplante afsorterne ‘Pollmix 1’ eller ‘Pollmix 4’. En hanplante kan overkomme 6 hunplanter. 

Havtorn

Havtorn

Prunus spinosa= Slåen viser en hvid blomstring i foråret. Frugterne som minder om små, blåsorte blommer modner i september/oktober, men skal have frost først før de kan bruges. Herefter kan du plukke dem og koge dem med sukker til saft eller syltetøj, så får du nemlig en god smag. Kræver lidt plads hver busk, da den er stikkede og skal være til komme rundt om når der høstes. Slåen indeholder og de sunde antioxidanter ‘polyfenol’, C-vitaminer og mineraler.

Slåen

Slåen

Lycium barbarum = Gojibær eller kaldes også Bukketorn er også en af de vilde frugtbuske med meget sunde bærfrugter. Bærrene er rødorange aflange. Bør bindes op til stativ og udtynde 2 årig træagtige grene. 3 vækstår kan være heldig at høste 1 kg bærfrugt. Kig efter sorterne ‘Big Lifeberry’ og ‘Sweet Lifeberry’. Gojibær er kendte for at have evnen til at gøre os både friskere, sundere og yngre. Bærrene anvendes  til müsli-morgenmad, salater, smoothies og desserter.

Gojibær

Gojibær

Malus sargentii = Sargentsæble udmærker sig med en dejlig, duftende blomstring af mange små, hvide æbleblomster om efteråret kommer den med små rødlige bær. Fuglene er glade for dem. Bærrene anbefales til en god kryddersnaps og kan være et ekstra supplement til fremstilling af en smagfuld æblegelé.

Sargentsæble

Sargentsæble

Jeg høre ofte at mine kunder ønsker der skal indgå spiselige bærbuske i deres kommende haveplan og er det oplagt også at huske de vilde frugtbuske, når frugthavens indhold planlægges.

God fornøjelse!

#GrøntHavedesign

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *