Vælg og plant dine prydtræer i haven.

Udgivet den af Peter

Prydtræer har en stor økologisk værdi: De filtre affaldsgasser fra luften og har flersidige levesteder. Endelig beskytter de for vind og vejr, samt giver haven en særprægede karakter.

Forbered jord før plantning.

En god jordbearbejdning er også med til skabe de bedste startbetingelser for prydtræer.

At vælge dine prydtræer!

Når du skal vælge dine træer ud til haven, bør du kigge efter hvilken væksthøjde de aktuelle prydtræer har.

Hvor skal det placeres? Husk at i løbet af årene vil træet have en større eller mindre skyggevirkning på sin placering. Når det er sagt kan de fleste træer beskæres efter behov, når bare de bliver klippet på det rigtige tidspunkt.

Plantetidspunkt kan også have noget at sige, da det er afgørende om du køber træet i potte, måske med jordklump eller som barrodet prydtræ. En plantning i efteråret har den fordel, at den allerede igennem vinteren udvikler flere rødder. Nyvæksten i det kommende forår bliver hurtigere og kraftigere.

Plantevejledning:

1)     Stil planten ud på det sted, hvor du har tænkt dig at den skal plantes. Kig fra alle sider og fornem det samlede resultat.

2)     Grav nu et stort godt plantehul. Minimum 3-4 gange så stor som træets jordklump. Husk på at jord nemmere jorden er for dig at grave i, jo nemmere vil den selvfølgelig også være for planten at gro i.

3)     I dag anbefales der ofte at det er en god idé at blande gødet sphagnum og lidt små lecakugler ind i den oprindelig jord. Så får lavet en god sphagnumblandet havejord, som mange planter holder af at starte ud med.

4)     Prydtræet placeres midt i det klargjorte plantehul. Vigtig at det står i samme dybde som da det blev gravet op. Altså det der er jordoverflade oprindelig på træet, skal blive ved med at være det. Huskeregel: er der lidt ukrudt i på overfladen af prydtræets potte eller jordklump, skal du kunne blive ved efter træet er plantet. Så har du plantet det i den rigtige dybde.

5)     Sørg forsigtig for at træet stille og roligt for pakket jordblanding ned omkring rødderne. Ret træet op, så det står lige. Træd jorden omkring planten til.

6)     Sæt 1- 3 rundstolper ved træet og sørg for træopbinding til hver rundpæl.

7)     Vanding af træet foretages nu i flere omgange. Så du sikker på det er hjulpet godt på vej.

Et par forslag til fine stammede prydtræer med ’sortsnavne’ til en gennemsnitshave:

Smuk forårsblomstrende prydkirsebær ofte på 150 eller 180 cm stamme

Smuk forårsblomstrende prydkirsebær ofte på 150 eller 180 cm stamme

Lille smuk prydtræ til den lille rækkehushave med flotte blade

Lille smuk prydtræ til den lille rækkehushave med flotte blade

Koreansk røn udmærker især i form af en sund vækst og flotte høstfarver

Koreansk røn udmærker især i form af en sund vækst og flotte høstfarver

 

#GrøntHavedesign

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *