Temahave: Hvad finder du i den hvide have?

Udgivet den af Peter

Den nok mest kendte ’hvide have’ ligger i Kent, England, og hedder ’Sissinghurst Garden’ en spændende have at besøge og en stor inspirationskilde for mange havefolk. Når den hvide have skal planlægges, handler det i første omgang om at få bestemt hvilken form haven skal have. Dernæst kommer indholdet af planter og andre materialer. Jeg vil her koncentrere mig om de planter som netop passer til den hvide have.

Når jeg skal vælge planter med et bestemt farvetema, kigger jeg ikke kun på bladende men også bladfarver, plantehøjde, blomstringstid m.m. Mit udgangspunkt vil være at starte ud med de lidt større planter – træer og buske. Prydtræer som egner sig til den hvide have:

Prydbuske til den hvide have: Magnolia stellata, Amelanchier, Buddleia ’White Profusion’, Cornus kousa, Fothergilla major, Hibiscus ‘White Chiffon’, Choisya ‘Aztec Pearl’, Hydrangea ‘The Bride’, Sorbaria ‘Sem’, Viburnum plicatum ‘Mariesii’, Potentilla frut. ’Abbotswood’, Spirea cin. ’Grefsheim’, Cytisus scop. ’Albus’, Styrax japonicus.

Roser til den hvide have: Rosensortimentet indeholder en del hvide roser, her viser jeg sorterne ‘Karen Blixen’ og ‘Mme Hardy’.

Herudover findes hvide roser til et hvert formål. Nogle kunne være bunddækkerose ‘White Cover’, Slyngrose ‘Lykkefund’, Buketrose ‘Iceberg’ eller Schneewittchen’ som den blev kaldt førhen.

Når det gælder stauder, kommer man ikke uden om følgende til den hvide have:

Bemærkning til stauder med hvide blomster – det er absolut den største gruppe. Jeg har kun et udpluk med, af nogle af de skønne hvide stauder. Nogle enkelte af de valgte stauder har farvet løv eksempelvis sølvlys, det kan være med til at fremhæve den totale hvide dominans.

Gråløvet planter til den hvide have:

Jeg vil gerne tilføje et par ekstra planter med den grålige farvetone: Lamium, Nepeta x faassenii, Stachys ’Big Ears’, Juniperus scop. ‘Blue Arrow’, Cedrus libani ‘atlantica, Abies koreana ‘Silberlocke’. Bemærkning til de gråløvede: En plantes grå toner er med til at fremhæve en ellers ikke særlig bemærkelsesværdig hvid blomst. Planter med sølvfarvet løv er i stand til at klare sig i tørre, vindomsuste haver med sol. Solpladsen er et must for de fleste gråløvede. De gråløvede planter har netop noget særligt over sig i samspil med de hvide blomster.

Prydløg til den hvide have:

Bemærkning til prydløgene – går du først på opdagelse efter prydløg med hvide farvetoner, vil du finde mange forskellige typer. De er værd at huske fordi de er med til fylde årets måneder ud med blomstring.

Prydgræsser til den hvide have:

Pampasgræs giver haven en særlig sydlandsk stemning.

Pampasgræs giver haven en særlig sydlandsk stemning.

Der findes et godt udvalg af prydgræsser, som vil passe fint ind i den hvide temahave. Ud over pampasgræs kan jeg nævne Miscanthus sin. ’Variegatus’, Calamgrostis acut.’ Overdam’, Miscanthus sin ’Silberfeder’

Skal der også tænkes rhododendron ind til den hvide have, vil jeg foreslå følgende:

‘Schneeperle’, ‘Schneekrone’, ’Falling Snow’, ’Jacksonii’, ’Hachmanns Picobello’, Cunninghams White’, ‘Persil’, ’Panda’,’Kermesina Alba’.

De hvide planter knyttes i engelsk sammenhæng til begrebet ‘Moongarden’, fordi de hvide planter lyser specielt op i måneskin. Dette har vi tidligere skrevet om her på bloggen: ‘Månehaven’ samt planter hvor navnet måne indgår ‘Måneplanter’

God fornøjelse med den hvide have. Har du brug for at få hjælp til placering af udvalgte planter i din have, kan jeg anbefale at du bestiller en haveplan med udgangspunkt i dine ønsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *