Bliv klogere på teksturplanter?

Udgivet den af Peter

Når jeg arbejder med at kombinere planter, bruger jeg ofte teksturplanter i mine havedesign. Teksturplanter kan beskrives som planter, der har en bemærkelsesværdig overfladestruktur (bladoverflade). Bladene kan være glatte eller rå, de kan opleves behårede eller stikkende. Ordet ’tekstur’ bruges også om det samlede indtryk af planten.

Tager vi eksempelvis rosmarin har den faktisk et fint, relativt glat og blødt blad, men virker på afstand stikkende – en egenskab, som kan være rart at kende, når den anvendes i et haveanlæg.

Rosmarin har en fin tekstur

Rosmarin har en fin tekstur

Begreber som glinsende, matte, stikkende, læderagtige, fløjlsagtig, lodne, rynket eller krøllet beskriver enten overfladen af blade eller helhedsindtrykket af planten.

For nemheds skyld er planterne opdelt i tre grupper – med fin, mellem og grov tekstur. Hos nogle planter, især træer og store buske, spiller barken en hovedrolle, blomster og frugt mindre, medmindre de er store, sidder i massevis eller sidder længe på planten.

Teksturen er et designelement ligesom form og farve, ofte overset eller glemt men kan på ingen måde undværes.

Her er lidt inspiration fra de tre forskellige teksturgrupper

Planter med fin tekstur kendetegnes på små eller smalle blade/nåle og grene:

Planter med mellem tekstur har hverken store eller små blade. De fungere derfor ofte som fyldplanter eller som baggrundsplanter. De kan være med til at forbinde to planter, som ikke lige skal stå ved siden af hinanden:

Planter med grov tekstur kendetegnes ved tydelig grenopbygning eller store blade med eksempelvis savtakket bladkant, tornet eller med pigge. Blade med pigge og torne er iøjnefaldende og gør opmærksom på sig selv. Planter fra denne gruppe anbefales at bruges som solitær blandt andre planter eller i begrænset omfang, da de ellers kan forstyrre ’øjet’:

Havetip:  Anvendelse af samme farvetone samt en bred vifte af forskellige former og teksturer, er ofte med til at skabe en beplantning, du bliver nysgerrig på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *