Stedsegrønne er meget andet end kirkegårdsplanter

Udgivet den af Peter

Det skriger i mine ‘grønne’ øre når en uvidende person, meget spontant siger “Nej – jeg skal ikke have de der kirkegårdsplanter” her henvises til alle nålebærende vækster og stedsegrønne som de også kaldes. Vedkommende der lægger denne bemærkning har selvfølgelig lov til at have denne mening og så alligevel ikke hvis vedkommende ikke ved bedre.

Brug stedsegrønne i det ‘rigtige’ forhold

Jeg vil her slå et slag for mange af de spændende stedsegrønne, som brugt i det rigtige forhold ‘ løv og nål’ er med tiil at løfte din have op til noget meget smukt.

Det er afgørende at der vælges de ‘rigtige’ stedsegrønne til den rigtige placering og på den rigtige jordbund. Tidligere er en del haver blevet klistret til med næsten kun stedsegrønne, hvilket virker alt for tungt. Der skal være balance i plantevalget, så har de stedsegrønne en stærk virkning sammen med mange andre plantegrupper.

Conifera kaldes de også

Glem ikke at bruge stedsegrønne i din have, de har mange anvendelsesmuligheder

Anvendelsesmulighederne er enorme, når du først får dem prøvet af. Her er et par af mine forslag til hvordan de kan bruges:

 • krukker
 • følgeplanter til et lyngbed
 • kantplante til at ramme stauderbedet ind
 • formklippede planter
 • hækplanter
 • solitære fokuspunkter i haveanlæg
 • underbeplantning til større prydbuske
 • læbeplantning

Selvfølgelig skal man vide noget om de forskellige stedsegrønne inden man beslutter sig, her tænker jeg på højde, hårdførhed, ønsker til jordbund og lysforhold. Spørg i havecenteret efter gartneren og fortæl hvor i haven du forstiller dig at bruge den, samtidig med at du melder ud om, hvor stor du gerne vil have den til at blive.

I disse år kommer der stadig nye spændende stedsegrønne på markedet. Spændende og farverige sorter af cypresser, thuja, taks, fyr gran og enebær. Alle er der muligheder for at bruge på en effektfuld måde. Her er et par at starte ud med:

 

2 svar til Stedsegrønne er meget andet end kirkegårdsplanter

 1. Lisbeth Klastrup skriver:

  En have uden stedsegrønne er kedelig, men der skal heller ikke være for mange.
  Hilsen
  Lisbeth
  Høneballehaven, Samsø

  • Peter skriver:

   Tak for din kommentar Lisbeth. Jeg er enig med dig der skal nemlig være et afstemt forhold imellem de løvfældende og de stedsegrønne.
   Hils på Samsø! God påske Peter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *