Vælg dine stauder

Udgivet den af Peter

Stauder giver haven flere ansigter igennem året – nogle stauder er spændende fordi de opleves med skiftende blomsterfarver og hos andre er det bladene der skaber blikfang, enkelte stauder vælges netop pga. deres helt specielle vækstform.

Stauders overjordiske plantedele visner ned når vi nærmer os vinteren, de vælger at gå i dvale og ved hjælp af deres gener vil de ofte stå den kolde årstid igennem og være klar igen når foråret begynder. For at vide hvordan en given staude bedst kan bruges i din have, er det godt at kende til hvordan er vækstformen, blomsterfarven og hvornår blomstringstiden finder sted. Herudover kigger man også på om hvordan den aktuelle staude spredes eks. Kan det være ved udløbere og andre spredes i stedet ved at smide frø.

En flerårig havebeplantning er nemmere at passe, jo mere der er taget hensyn til lokale forhold og formerings adfærd. En nybegynder vil ofte have lyst til at vælge kun én af hver staude når de besøger det lokale havecenter. Den gode virkning opnås først rigtig når man planlægger grupper af bestemte stauder, samt at andre udvalgte stauder bruges som gentagelser flere steder i haven men hvert sted er placeret med 1 stk.

I havecenteret vil du kunne blive hjulpet på vej med hvad der kan bruges, men vil du have en rigtig opskrift på hvordan det kan gøres, vil jeg selvfølgelig anbefale dig at bruge en havedesigner til at hjælpe dig med arrangere den rigtig plantesammensætning til netop din have.

Mit argument for at vælge en faglig haverådgivning fra starten er at du slipper for store skuffelser og samtidig får mange gode oplevelser undervejs.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *