Sikring af privatlivet i haven

Udgivet den af Peter

Stammede hække af lind med kort planteafstand dækker for indkig

Høje planter er et godt valg til at skærme for indkig i haven, samt når du ønsker sikring af privatlivet i haven. Dette kan især være i byer hvor afstanden fra mur og hegn til naboer er begrænset. Større buske er ikke billige, men skaber næsten øjeblikkelig den ønskede virkning. Mindre plantestørrelser er prisvenlige, men behøver flere år, før den ønskede effekt opnås. Uanset hvad der vælges, er det et kompromis som skal indgås.

Plantehøjden er afgørende

Plantehøjden gør forskellen på om planter har værdi til at skærme for indkig. Nogle gange er det nok at plante et træ/ busk for at nå i mål. Stedsegrønne planter dækker året rundt, men hvis du kun vælger dem, risikerer du at få en virkning af ’et mørkt hul’. Derfor benyttes ofte de løvfældende træer, som eksempelvis avnbøg, der først taber løvet hen i efteråret. Hvis pladsen tillader det kan du tænke en kombination ind af både løvfældende planter og vintergrønne planter.

I haven hvor højden er afgørende, men pladsen mangler, kan en ideel plante som bambus benyttes. Stammede espaliertræer også kaldet stammede hække er en anden mulighed. De er heller ikke billige og skal klippes hvert år, men kan have fremragende virkning. Husk altid at plante dem med en passende afstand til hinanden på ca. 80 cm, dermed er de nemme at komme til når de skal klippes.

En pergola med en standardhøjde på 200-220 cm, som er beplantet med et par vindruer, clematis eller andre klatreplanter, er også en mulighed for at opnå et begrænset indkig til haven. En pergola kan stimulere visuelt, skabe stemning og være med til at skærme for indkigget.

Et svar til Sikring af privatlivet i haven

  1. Andreas skriver:

    Flot blog med en masse gode billeder, jeg er selv fortaler for det grønne i have. Selv om jeg også er til det lette og vedligeholdelsesfrie havehegn, det giver sikkerhed og mere tid til de flotte ting i haven

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *