Plantning i lag

Udgivet den af Peter

Når du anlægger en have, skaber du et kunstigt naturligt miljø, uanset hvor naturligt det end kan se ud. Der er ikke noget, der hedder en naturlig eller vild have; rummet er i sagens natur manipuleret. Imidlertid er planter naturlige organismer og nyder at vokse under visse forhold. Dette hænger igen delvist sammen med jordtypen, mængden af ​​sol eller skygge og indholdet af ​​fugt, området modtager. Er det naturen som afgør om du oplever ‘plantning i lag’ ?

I et rigt skovområde vokser planter naturligt i lag eller forskellige højder om du vil. Træer danner den højeste krone, med indfødte buske nedenfor og et rigt tæppe af bunddækkende arter på det laveste niveau. Hertil kommer løg og vilde blomster. I et skovområde er pladsen ikke i højsædet, og selvom helhedsindtrykket kan være af stor skønhed, vil planterne uundgåeligt blive blandet sammen og fremstå som noget af et virvar.

Sådan fungerer naturen, og en direkte ’copycat’ udførelse til den lille have vil ikke være holdbar. Men hele princippet om ´”lagdeling”/at arbejde med plantegrupper og solitære planter med varierende højder er fornuftigt, og du kan fint anvende det til at opbygge en planteplan, der vil være perfekt til stort set enhver situation, med træer i toppen, buske og hårdføre stauder til middelhøjde og pyntet af med bunddækkende planter forneden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *