Planteformer og havekunst.

Udgivet den af Peter

En have kan indrettes som et oplevelsesrum, hvor den har en funktion af et havevindue, som byder på flere skønne, arkitektoniske planter, smukke planteformer og havekunst i form af skulpturer og andre haveelementer.

Denne havetype er mindre egnet til at blive brugt, men har mere end en funktion af at man betragter den og derfor skal være smuk at se på. Den skal netop ikke bruges til funktionelle ting som ‘en sandkasse til børnene’ eller hvor der indgår ‘et hobbydrivhus’, de arkitektoniske muligheder for denne havetype er langt mere i centrum.

Også her skal haven være meget omhyggeligt planlagt, således at alle elementer til enhver årstid er attraktive. Her tænkes mere i havens linjer, former og faste elementer end selve planteindholdet.

Farver anvendes meget forsigtigt, især når de anvendes over et stort område. Indflydelsen af årstiderne spiller også en rolle i deres forandring symboliserer foranderlighed og fornyelse, på en særlig måde så haveejeren kan nyde haven året rundt.

Ved planlægning af haven lægges der vægt på særlige områder i haven, som der er udsyn til, – såkaldte fokuspunkter. Her kan udvalgt havekunst nemlig fint placeres. En ensfarvet (mørkegrøn) plantevæg skaber eksempelvis en oplagt baggrund hertil. Måske er det en bronzestatue, som skal have sin egen udvalgte placering.

Dette havetema som jeg skriver om ligger et stykke fra hvad jeg ofte arbejder med i Grønt Havedesign, men jeg synes det er spændende på sin egen måde, fordi mulighederne også her er mange !

Her vil jeg vise nogle eksempler på havekunst og sjove planteformer som jeg har mødt på min ’grønne vandring’ igennem årene.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *