Påsketid er påskeliljer

Udgivet den af Jeanette

Påskeliljerne lader vente på sig

Påsketid plejer at være tid for at nyde alle de smukke løgplanter der er i flor, selvom det er koldt, blæsende og frost. Men de er på vej, således er forårsblomster af Narcisfamilien – Amaryllidaceae – godt i gang, og denne familie er ganske omfattende: Pinseliljer, påskeliljer, tazetter, vintergækker og mange flere – imponerende!

Der findes et utal af sorter, både høje og lave, enkle og fyldte, gule, orange, hvide. Pinseliljen blomstrer som navnet antyder lidt senere end påskeliljen, men vi oplever i vores have, at enkelte sorter blomstre samtidig. Pinseliljen minder meget om påskeliljen, men er mere spinkel og uden tydelig trompet, men dens midte kan være meget farvestrålende fra stærk orange til rosa. Flere af sorterne er yderst velduftende.

Påskeliljens latinske navn tilskrives ofte myten om Narcissus fra det antikke Grækenland, der for­elskede sig i sit eget spejlbillede i vandet og blev siddende og stirrede på det, indtil han var helt udtæret. Så fik Afrodite medlidenhed med ham og forvandlede ham til en smuk blomst. En anden enkel forklaring er, at det stammer fra det græske ord narkao, som betyder ”at gøre følelsesløs” eller ”at lamme”, hvilket bl.a. skyldes pinselil­jens stærke duft. Hvis man tager en buket ind af pinseliljen ”Cheerfulness” , vil man forstå dette!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *