På opdagelse i familien af kærmindesøster

Udgivet den af Jeanette

Havedagbog

Havedagbog

Den skønne familie kærmindesøster

En af havens smukkeste bladplanter er den bunddækkende staude kærmindesøster, Brunnera macrophylla, som efterhånden findes i et mangfoldigt sortiment. Det er én af forårets dejligste stauder og en pragtfuld bladplante gennem hele året. Det er en tæt pudeformet staude, 40 cm høj med store ru hjerteformede blade og lette skyer af lyseblå forglemmigej lignende blomster i åbne skærme. Den er velegnet som bunddække til områder med halvskygge, da bladene bliver grimme i fuld sol. Den blomstrer i maj til juni, og beskæres den første blomstring kan den give endnu en blomstring sidst på sommeren.

Den helt almindelige grønne kærmindesøster

Den helt almindelige grønne kærmindesøster

Vi oplever i haven, at denne er villig til at brede sig, og skal derfor være opmærksom på at få fjernet nye skud, hvis man ikke ønsker den over det hele.

Der findes efterhånden et mangfoldigt sortiment, med meget flot løv der står flot gennem hele året. Alle har meget fine blomsterstande, som vi klipper af, så snart vi kan komme til det, fordi planten derefter fremstår mere tydeligt med sine brogede blade.

Vores absolutte favorit er Brunnera mac. Jack Frost. Denne staude bliver ca. 30 cm høj, har smukke sølvfarvede blade, som gennem hele sommeren pirrer ens nysgerrighed og fascination, så man slet ikke kan lade være med lige at slå vejen forbi hver dag. Den har som almindelig kærmindesøster lette skyer af lyseblå blomster.

En række kærmindesøstre har lignende sølvfarvede blade med en anelse nuance forskelle

En kærmindesøster, der er udviklet i Hadspen Garden, England, af Tori og Sandra Pope hedder ‘Hadspen Cream’, fordi den har cremefarvede kanter. Vi oplever at den med alderen kan sporte lidt tilbage til den almindelig kærmindesøster. Dvs. at den får enkelte grønne blade, men de klippes blot af, for at bevare det fine brogede løv.

De fleste kærmindesøstre har blå blomster, men Brunnera mac. ‘Mr. Morse’ har fine hvide blomster.

 

Brunnera Mr. Morse har fine små hvide blomster

Brunnera Mr. Morse har fine små hvide blomster

En kærmindesøster vi faldt over forrige år hedder ‘Diane’s Gold’, fordi den har gullige blade.

Brunnera mac. Dianes Gold med de gyldne blade

Brunnera mac. Dianes Gold med de gyldne blade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *