Løjtnantshjerte

Udgivet den af Jeanette

Havedagbog

Havedagbog

Lige nu drøner løjtnantshjerte af sted, det er én af de stauder, man næsten kan se vokse for øjnene af én. Løjtnantshjerte, Dicentra spectabilis, er en gammel og romantisk staude, som især var at finde i landbohaven før hen. Jeg kan især huske den fra min mormors have, hvor jeg var meget fascineret af de mange fine hjerteformede blomster hængende yndefuldt på buede stængler.

Den skønne og romantiske løjtnanshjerte

Den skønne og romantiske løjtnantshjerte

Det er en skøn staude pga. dens gode egenskaber. Den suser frem i det tidlige forår og vokser sig hurtig stor og kraftig, bliver ca. 60 cm. høj. Løvet er smukt fliget og den har de mest forunderlige, smukke hjerteblomster i lyserødt og hvidt i maj/juni. Det er en hårdfør staude, der tåler at stå både i sol og skygge, men den trives bedst i halvskygge. Hvis man klipper den halvt ned efter blomstring kan man opnå en mindre blomstring igen senere på sommeren. Den er velegnet til afskæring og giver et romantisk pift til enhver buket.

En yndefuld udgave af den almindelige løjtnantshjerte har hvide blomster. Den er helt perfekt i et skyggefuldt område, hvor den står og lyser op.

 

Hvid udgave af løjtnanshjerte

Hvid udgave af løjtnantshjerte

Der findes en udgave af løjtnantshjerte, der har gule blade som giver en spændende kontrast til de rosarøde blomster. Denne så jeg første gang beskrevet i bogen ”Haven i farver” eller ”Planting with Color” af Nori og Sandra Pope, som udviklede den i Hadspen Garden. Det er en inspirerende bog, som beskriver deres tilgang til plantedesign, hvor filosofien er at anvende farver tone i tone.

Løjtnanshjerte med gyldent løv 'Gold Heart'

Løjtnantshjerte med gyldent løv ‘Gold Heart’

Denne løjtnantshjerte er ligeledes fremragende i skyggebedet, da den står og lyser op og overstråler alt andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *