Landbohave – Barndomsminder fra landbohaven!

Udgivet den af Peter

haven ved gaarden

Hvad indeholder en rigtig landbohave?

Når vi snakker om landbohaver, og hvad der indgår af planter, vil der dukke forskellige planter op som er selvskrevne til denne type have. Jeg tænker på storkenæb, fingerbøl, stokroser, ridderspore, pæoner, valmuer, historiske roser, nelliker, hortensier i lange baner, ja og selvfølgelig løvefod til at danne bund sammen med hosta og bronzeblad. Nogle steder får ærteblomster, dahliaer og mamelukærmer lov til give masser af blomster. Alle er med til at skabe romantik og frodighed omkring ejendommen. Af lidt større træer vil der ofte indgå enkelte lindetræer eller den berømte blodbøg midt på plænen. Tidligere var der ofte en mindre eller større skov som grænsede op til den almindeligvis store landbohave.

Gyvel og syrener byder foråret velkommen i den gamle landbohave.

Til landbohaven knytter sig også et tilhørende stykke nyttejord med spiselige vækster ofte kaldet frugthaven eller urtehaven. Jeg husker tydeligt vores nabo – en gårdmand, hvor vi som børn nogle gange var med til at plukke store skåle med jordbær og grave/høste store frodige områder med grøntsager. Hvorfor var det lige at det synes som en helt speciel oplevelse dengang? Sanserne var måske ’mere uslebne’ hvem ved? I forbindelse med at vi hjalp til i høsten med at køre halm ind i laden hos selvsamme gårdmand, var vi også heldige at blive budt på en eventyrlig dejlig saftevandsdrik – en blanding af jordbær og rabarber… uhm den smagte!

Køkkenhave

Efter min mening og erfaring bør en landbohave stort set være selvforsyndende hvad angår frugt og urter. Det handler om æbler, pære, måske et par blomme- og kirsebærtræer. Herudover bør der også være mulighed for at høste bær af hindbær, stikkelsbær, solbær, ribs måske en eller to vindruer i drivhuset. De mest populære krydderurter som timian, oregano, dild, kørvel, mynter, rosmarin, purløg skal selvfølgelig også være tilgængelige. Af grøntsager vil jeg fremhæve gulerod, ærter, jordskokker, porer og rødløg for at nævne nogle.

En landbohave kræver en overordnet plan for at du får mest muligt ud af den og for at den bliver vellykket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *