Juleroser med blikfang

Udgivet den af Jeanette

Helleborus-slægten er på vej med blomsterknopper og i løbet af et par uger står de blomstrende vidundere rundt om i haven. For uanset om det regner, eller frosten bider, så rejser juleroserne sig i haverne netop nu og de næste måneder frem. Planten, der har indbygget kølervæske, kan nemlig dét, ikke ret mange andre vækster kan, nemlig modstå frost og kulde. Efter en nat med frost ligger planten ned, men så snart solen titter frem, rejser den sig atter.

Egentlig ligner julerosen slet ikke en rose, og den er heller ikke en rose, men derimod i ranunkelfamilien. ”Men det er vinterens rose, så derfor har den vel fået navnet”, siger Marianne Rosten, som driver gartneriet Spiren ved Skælskør. Hun har specialiseret sig i juleroser eller Helleborus, som slægten hedder på latin.

Hvor kommer juleroser fra?

Den almindelige julerose vokser vildt i Alperne og på Balkan. Planten er sandsynligvis kommet til Danmark med munke fra Sydeuropa. Munkene brugte planten mod forskellige sygdomme og lidelser, og den har været et velrenommeret middel mod sindslidelser. Blandt andet blev julerosens rod tidligere tørret og pulveriseret og brugt som nysepulver.

Helleborus byder på ca. 25 forskellige arter, hvor den mest almindelige julerose er Helleborus niger med helt hvide blomster. Påskeklokke Helleborus orientalis er oftest purpurrøde, men findes også i hvide til rosa nuancer. Juleroser foretrækker vandrende skygge i en næringsrig og humusholdig, veldrænet jord. Stinkende nyserod, Helleborus foetidus og grøn nyserod Helleborus viridis, har opret vækst med smukke, hængende grønne blomster. Disse planter holder af en kalkholdig og humusholdig jordbund. Nogle arter har meget smukke blade, som er tannede og læderagtige med nuancer fra helt mørkegrønne til brogede eller sølvfarvede blade.

Julerosen hører til specialiteter

Julerosen er en staude som hører til de sjældne planter, der blomstrer om vinteren. Hovedet på blomsten ligner snarere en forårsblomst, og stænglen har ingen torne. De fleste forbinder julerosen med snehvide blomster, men i virkeligheden findes planten i et utal af farver. Den findes i de skønneste nuancer fra ren hvid, grønne, rosa, røde, bordeaux til helt mørke næsten blåsorte nuancer – alle fås de med og uden prikker, ligesom der også er juleroser med fyldte blomster.

På en nylig plante tur faldt vi for de skønne farver og former, og måtte simpelthen afprøve nogle af de forskellige sorter, som kan skabe liv og glæde i bedene, når frosten ikke lige truer. Årsagen til at vi ikke planter ud med det samme, skyldes at disse planter kommer direkte fra drivhus og derfor vil være væsentlig udfordret, hvis de sættes direkte i bedene, hvor der stadig er risiko for frost.

Sådan bruger vi juleroser

Juleroser egner sig i krukker især ved indgangspartier til at byde velkommen. Man kan også plukke blomsterhovederne og lægge dem i et stort fad med vand, det bliver ikke mere overdådigt. Hvis man tager blomster ind i vaser, har jeg erfaring med, at man med fordel kan ridse et snit ned gennem stænglen, for at undgå blomsten hænger for hurtigt.

Juleroser, påskeklokker og hele slægten Helleborus egner sig fint som bunddækkende blikfang under løvfældende buske og træer, hvor der er vandrende sollys. Når vi bruger dem i havens bede, holder vi af at kombinere dem med andre bladplanter eks. vintergrønne prydgræsser, bregner, alunrod. Netop det at placere dem spontant rundt imellem havens øvrige vækster gør at vi også har lyst til at gå på opdagelse i vinterperioden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *