Hvad indeholder en moderne ’Cottagehave’?

Udgivet den af Peter

Cottagehaver bliver ved at være populærere og går vist ikke af mode foreløbig. I løbet af de senere år er denne luftige havestil blevet moderniseret og har fundet sin plads i det 21. århundrede. Den moderne cottagehave er tydeligt mere struktureret end tidligere, idet der ikke mere benyttes samme store antal af prydbuske, men i stedet er det stauderne der spiller den vigtigste rolle. Klippede hække skaber haverummene. Selvfølgelig er der stadig buske såsom Lavatera (mamelukærmebuske), Buddleja (sommerfuglebuske) og rosenbuske der kan være med til at skabe cottagehaven.

En naturalistiske karakter er typisk for en moderne cottagehave. Planter som prærielilje, sværdiris og fingerbøl sættes i spil. Her bliver lagt vægt på en reduceret farveskala og der plantes nu et større antal planter i færre grupper.

I dag foretrækker man at undgå for stor planteafstand, da det giver plads til ukrudt. Derfor anbefales det at så 1 og 2-årige vækster, som fylder evt. huller ud. Eksempelvis kan akeleje benyttes, som automatisk vil så sig selv hvor de finder plads.

Flere arter af disse 1- og 2-årige planter har en god evne til at sprede sig selv ved frø eks. Nigella (jomfru i det grønne) hvorfor de bør styres ved at fjerne visne blomster (frøhoveder). Du bestemmer, hvor de skal have lov til at vokse op. Lad et par af dem få lov at blive stående og se hvad der så sker.

En bunddækkende plante som Geranium (storkenæb) er god til at holde jorden dækket og fugtig. Den er med til at undertrykke ukrudtet og lige så attraktiv som mange andre høje stauder.

Her et forslag til hvordan sådan et moderne cottagebed kan se ud.  Her skal du forestiller dig et bed der vender mod syd er rammet ind af to af siderne med en halvmur (et hjørnebed). Bedstørrelsen lyder 4 x 8 meter. Et bed som helt sikkert vil tiltrække insekter, som bier og sommerfugle.

Planteliste følger her:

 1. Osmanthus heterophyllus `Tricolor`
 2. Spiraea nip. ‘Snowmound’
 3. Verbena bonariensis
 4. Anemone jap. ‘Whirlwind’
 5. Kugleklippet Rhododendron ‘Bloombux’
 6. Sedum ‘Matrona’
 7. Agastache ‘Blue Fortune’
 8. Clematis vit. Etoile Violette
 9. Foeniculum vulgare
 10. Panicum ‘Heavy Metal’
 11. Iris ‘Helen Proctor’
 12. Astrantia ‘Roma’
 13. Stachys ‘Big Ears’
 14. Sanguisorba  off. ‘Tanna’ 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *