Den hvide have fortæller

Udgivet den af Peter

Hvid har altid været et symbol på uskyld og renhed. Det minder os om sne og er også farven på brudens kjole. Hvid opleves altid ædel og elegant. Rene hvide blomster bringer lysstyrke og skarphed i mørke haveafsnit og skinner langt ind i den sene aftenskumring på en næsten magi sk rolig måde. Med den hvide farve kan du understrege fokuspunkter og opdele en given beplantning.

Igennem årene er der blevet skrevet om mange hvide haver, hvorfor nu det? Jo vel sagtens fordi der findes så mange planter med hvide blomster.

Tager man eksempelvis mindre hvide blomster som væver sig ind i andre farver vil det samlet set ofte give dem et løft og energi, det fysiske billede virker lysere, mens den hvide tåge skabt af blomster som kæmpebrudeslør (Crambe cordifolia) eller vild kørvel (Anthrisus sylvestris) kaster et spændende slør over beplantningen bagved.

I et hvert hvidt værelse, eller den hvide have hvor man kun bruger hvidt i form af blomster eller blade, vil øjet søge efter den mindste uregelmæssighed i tekstur, farve eller tone. Altså er der en detalje i haverummet som skiller sig mere ud end resten, vil det være den som fremhæves.

Et plantekombination af hvide, grå og sølvfarvede planter kan danne ‘den hvide have’ og blive meget vellykket, men måske også lidt kedelig i længden, hvorfor det giver god mening at bryde helheden med et par planter som ikke kun viser hvidt i blomster eller blade, men måske har et par rødlige pletter på kronbladene eller du kan kigge efter støvdragere som er knaldgule.

Den bedste måde at erfarer hvad der virker hos dig, er jo helt klart ved at forsøge selv. Jeg har stor respekt for dem der går hele vejen med ’den hvid have’ i forkromet udgave, men jeg prioritere selv at haven gerne må indeholde lidt af alle farver.

Her er et par planter som fint kan indgå i den hvide have:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *