Hvad skal hvide og sorte planter i haven?

Udgivet den af Peter

Selv om hvid og sort ikke er ægte farver i betydningen af farveteorien, påvirker de stadig vores visuelle opfattelse og stemningen i haven. Hvid finder du hos blomster og som barkfarve. Nå ja, lige en lille rettelse – “sorte” blomster og blade eksisterer ikke, de er faktisk istedet meget mørke lilla.

En hæk af rødbøg skaber en spændende baggrund til blomsterbedet forrest

Hvor er hvidt brugt i haven?

Hvid er lys og lysende og ikke nem at kombinere med andre farver. I solen dominerer den, så hvid skal bruges med omtanke(klogt). I skyggen står den derimod flot op imod et mørkt hjørne og er derfor meget velkommen. Hvis du vil gøre haven større, skal du ikke plante hvide blomster på grænserne, da de får rummet til at se mindre ud, især i skumringen.

Jeg anbefaler især at benytte de hvide blomster, hvor man bruger sin have i de sene sommeraftener. Hvide blomster lyser op som en lampe, hvor mørke farvede blomster falmer til violet og sort. I skumringen, når øjet gradvist reagerer mindre på farve end grad af belysning, ser orange og røde blomster samt grønne blade sorte ud, mens de blå og hvide blomster fremstår lysere og derfor vil lyse op. Når mørket falder på, forbliver hvide og blegne pasteller synlige indtil alt lys er gået.

Her inspiration til planter med hvidt blikfang, brug dem med omtanke:

 

Hvordan virker sortfarvede planter i haven?

Selv om mørke farver virker beroligende på øjet, er sort ikke let at kombinere med andre farvetoner. Vigtigt er en solrig placering, fordi planter med mørke blade, selvom de skinner, ser dystre ud i skyggen. Sort kommer bedst til udtryk, når den kombineres med limegrønne toner eller en mørkegul tone, eksempelvis med den mørke Tulipan ‘Queen of Night’.

Sort er også ideel at kombinere sammen med lyse farvetonede prydgræsser eller orange blomster. Bland aldrig sort med hvidt. Det er også en mulighed at mildne farveoplevelsen ved at benytte sølvbladede eller grønbladede planter og placerer dem indimellem.

De næsten sorte planter findes i alle variationer, når det gælder formål. Her er vist et par planteforslag:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *