Gå amok med hortensie

Udgivet den af Peter

anvendelse-af-hortensie

Hortensiefamilien byder i dag på et stor udvalg af spændende sorter. Hydrangea, som den hedder på latin, er utroelig populær og bliver flittig brugt i haveanlæg. Deres imponerende blomsterhoveder fascinerer mange haveejere.

Der findes hortensie med forskellig højde. I de sidste par år er der fremelsket ’et utal’ af nye kugleformede sorter, netop fordi efterspørgslen stadig er stor. Når nye sorter af hortensier ser dagens lys, er det ikke kun blomsterne der bliver lagt vægt på, men også deres evne til som snitblomst, samt deres modstandskraft over for frost.

Her et lille udpluk af nye sorter:

Hemmeligheden med at farve hortensie blå

Kun de rødlige og rosa hortensie sorter kan du farve blå. De indeholder farvestoffet ’Delphinidin’. Kun hvis jordens surhedsgrad er nede på 4-4,5 pH-værdi, kan din hortensie optage aluminiumoxid (eller handelsnavnet ’Farv mig blå’) og frigive farvestoffet Delphinidin.  Sphagnum og regnvand er med til at bringe pH-værdien ned.

Jorden skal indeholde rigelig mængde af aluminiumoxid. Det kan du tilføre via ’Farv mig blå’ som forhandles i havecentre. Jeg plejer at tilføre det forår og efterår til de hortensier, som er mulige at få blålige.

Placering af hortensie

Det er meget vandelskende planter, deraf navnet hortensier, især Hydrangea macrophylla. Vandrende sol eller halvskygge er den bedste placering til dem. Er du flittig med at vande dine hortensier jævnligt, vil solrige pladser også være en mulighed.

Hortensier har et fladt rodnet, derfor er det vigtigt med en  fugtig plads. Områder med stående vand, skal du helst undgå, da jorden her vil være for iltfattig. Hvis din havehortensie får en dårlig placering, vil du kunne se at bladene begynder at visne.

Med en kølig og let skyggefuld plads til hortensieplanten kan blomstring forlænges. Samtidig er den beskyttet for solen og risikoen i forhold til udtørring reduceres.

Hortensie i krukkebeplantning sammen m. brun star og ildkrone

Hortensie i krukkebeplantning

Smukke følgeplanter til dine hortensier

Igennem årene har jeg erfaret at hortensier har nogle følgeplanter der trives bedre på samme placering som hortensier end andre. Samtidig er der udvalgte følgeplanter, som skaber en smuk helhedsoplevelse når de kombineres.

Mine forslag af følgeplanter til hortensier præsenteres her:

Stauder:

Jeg vil gerne nævne et par ekstra stauder herudover: bispehue, kæmpestenbræk, engblomme, bronzeblad, løvefod, liljer, dagliljer,

Prydtræer:

andre prydtræer kan være hjertetræ,  ambratræ,

Prydbuske:

Rhododendron, kvalkved, pagodebusk, mosepors, blåbær, lav tusindtop,

Slyngplanter:

Klematis, klatrehortensie, femfinger, kaprifolie

Prydgræsser (bunddækkende)

Broget star, japansk skovgræs.

 

#GrøntHavedesign

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *