Fokus på havens vinteroplevelser

Udgivet den af Peter

Vinterstandere

Krøllede troldhassel med stedsegrønne taks skaber en smuk sammenhæng

Hvem der kun tænker at haven om vinteren er uden oplevelser og kun er i en hvileperiode, tager grundigt fejl. Flere uger før den første vintergæk viser nye skudspidser fra jorden, kan haven være en attraktion. Eksempelvis er der flere stedsegrønne og prydbuske med attraktive barkfarver, samt smukke plantesilhuetter kan skabe en magiske atmosfære og styrke havens vinteroplevelser.

Om vinteren kan du arbejde med helt andre midler. Nu hvor farverne og bladmassen stort set er forsvundet, spiller strukturer og former en hovedrolle i haven. Derfor bør du altid lade prydgræsser og stauder med frøstande såsom Echinacea, Phlomis og andre aktuelle planter blive stående. Dækket med rimfrost giver de haven en særlig karaktér og udvikler et nyt liv – så at sige efter visnedøden. Til at indramme haven kan du bruge stedsegrønne buske og træer. Buksbom og kristtorn, samt andre småbladede slags planter egner sig bedre end rhododendron og laurbærkirsebær, hvis blade krøller op for at beskytte mod fordampning under frost.

Froestande, taks og prydgraesser

Havens vinteroplevelser kan du med fordel tænke på når haven skal fornyes

Farver er sjældne – men der er dog nogle træer, hvor barken er farvet så stærkt, at de kan konkurrere med sommerens farver. Især kornelslægten Cornus, byder på barkvariation af næsten sortviolet, rød, gulgrøn eller orangegule bark. Plantes de i grupper har de en usædvanlig effektiv virkning. Ja så skal vi jo heller ikke glemme bambus som kan være attraktiv om vinteren. Bedst er slægten Phyllostachys, som har blikfang i form af enten sorte eller gule lysende stilke.

Kornel med orangegrene skaber blikfang i vinterdagene

Kornel med orangegrene skaber blikfang i vinterdagene

Nogle af de mange skønne nålebærende planter som udvikles i disse år, bør jeg også lige nævne. Hvad med én af de gulnålede fyr, som lyser op. Eller de krøllede typer af cypresse, fyr eller kryptomeria kan også skabe en særlig spændende effekt til din have.

Pinus Chief Joseph styrker havens vinteroplevelser

Den ny gulnålede fyr – Pinus Chief Joseph lyser op ved vintertide.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *