Havens bladoplevelser er vigtigere end havens blomster !

Udgivet den af Peter

Ligeså væsentlig som blomster i havens indretning er de ofte oversete bladoplevelser. Bladenes farver og form er efter min mening endnu vigtigere end blomstervalg, når det gælder udviklingen af en beplantningsplan, der holder i længden. Havens løv dominerer tydeligt havens blomster gennem året. Bladene er med til at skjule resterne af forårets blomsterløg og andre planter. Løvet har også en styrke i form af at give varierende fylde og substans til en beplantning. Det centrale element hos mange planter er bladene snarere end blomsterne. Tag nu eksempelvis Rodgersia (bronzeblad) som ikke dyrkes på grund af de lyserøde eller hvide blomster, men fordi de bronzefarvede blade fremstår meget dekorative.

Bronzeblad er en frodig bladstaude til havens skyggepladser.

Bronzeblad er en frodig bladstaude til havens skyggepladser.

Jeg tænker meget i spændende bladoplevelser, når jeg kombinerer planter i mine havedesign. Du bliver aldrig færdig med at tænke flotte bladkontraster eller farvevarianter. Det gælder for alle havens plantergrupper, både buske, træer, slyngplanter, stauder og havens prydgræsser.

I dette haveindlæg har jeg samlet et hold, bestående af planter som udmærker sig ved deres blade. Gå på opdagelse og se hvilke du falder for?

Nogle af de mest iøjnefaldende bladplanter, finder du blandt de sølv- og gråfarvede. De harmonerer smukt med mange andre farver, men kan snildt stå alene eller i en simpel kombination med hvide blomster. Jeg holder meget af lammeøre, og nu hvor sorten ’Big Ears’ har set dagens lys, kan jeg slet ikke få nok af Stachys byzantina, som den kaldes.

De rødbladede planter giver et særlig dramatisk input til havens øvrige beplantning, samtidig med at der er blikfang i dem. Her finder du et stort antal af lave og høje vækster. Rødbladet søjle-berberis bruger ikke meget plads i haven, men er med til at give form og farve. Udvalgte Alunrod (Heuchera) giver også haven farveoplevelser. Den et årige lampepudsergræs kan benyttes til flere plantekombinationer. Den rødbladede parykbusk kan beskæres til ønsket højde og form.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *