Haven som kontrast

Udgivet den af Peter

En god havetegning har jeg erfaret handler også om psykologi imellem kunden og havedesigneren. At være en opmærksom tilhører, mærke tidsånden og frem for alt at sige til sig selv: Jeg er det kreative hoved for mine kunder, det er netop det som er essensen. Det er på den måde jeg har mulighed for, i fællesskab med kunden at tilføre de forskellige haveprojekter nogle af de idéer og den erfaring, jeg har erhvervet mig i de mere end 25 år jeg har arbejdet som gartner og havedesigner.

Det der fascinerer mig allermest er den mangfoldighed man hele tiden oplever. Hvert eneste projekt er unikt. Ikke to haver er ens. Hver gang står man over for nye udfordringer og lærer heraf.

Hver enkelt have passer ikke ind i noget skema, den ene gang drejer det sig om en formel have, næste gang måske en mere romantisk og tredje gang et naturalistisk havedesign.

Min reklame foregår mest via firmaets hjemmeside som informerer om det vigtigste, interesserede kunder melder sig også via anbefaling fra tidligere kunder og via ’Anmeld Håndværker’. Nogle gange er det sket at jeg er blevet anbefalet af folk, hvis haver jeg endnu ikke har designet.

Ved første kundekontakt får jeg kendskab til hvilken havesituation kunden står i. Jeg får hurtigt en fornemmelse af, hvilket behov for rådgivning kunden har. Så tilbyder jeg kunden den relevante haveydelse og samtidig en pris af dette, afhængigt af størrelsen af ​​haven og det forventede arbejde med min haveplanlægning. Hvis kunden accepterer tilbuddet på opgaven, følger en grundig havesnak med kunden herefter, samt opmåling af grunden.
Jeg vil ofte starte ud med, at kunde får mulighed for at se ​​en inspirationsmappe af ’grønne’ fotos fra forskellige haveanlæg, nogle plantekombinationer og andre havematerialer. Herved fornemmer jeg allerede, i hvilken retning kunden tænker deres kommende have. Den første samtale med kunden tager ofte 1½-2 timer, det er en meget intens og afgørende fase i hele samarbejdet. Mine planer for haven, omtales ofte som det væsentlige, menneskers livsstil spiller ind, men også med de forskellige ønsker og ideer som henholdsvis manden og kvinden har, – dette skal kombineres sammen til en harmonisk helhed.

Hvis ydelsen går på en haveskitse vil det ofte foregå ude hos kunden, handler det derimod om at kunden vælger en havetegning vil jeg udføre arbejdet fra min hjemmeadresse, begge er altid håndtegnede.
Om samarbejdet med kunden fortsætter efterfølgende afhænger af, hvad kunden ønsker. Nogle gange efter den endelige haveplan er afleveret, gør kunden brug af min rådgivning. Kunden kan også have brug for hjælp til valg af materialer, nogle gange aftaler jeg med kunden at stå for selve plantningen og samarbejde med en anlægsgartner, som står for selve belægningsarbejdet. Hver kunde har mulighed for at ty til dette tilbud. Mange takker ja til at få hjælp til udførelsen. Flere af de haver, som jeg planlægger, har jeg selv tilplantet.

Nogle kunder anlægger selv haven og andre hvor de ledsages af mig undervejs og andre beslutter at få hjælp af en anlægsgartner til hele udførelsen. Det kan være en stor udfordring for kunden selv at stå for alt udover tegningen, – både af positiv og negativ art. Det er vigtigt at skabe en harmonisk sammenhæng mellem hus og have.

Havedesign er en individuel sag. Hver kunde har hver deres forskellige forestillinger om, hvordan man føler sig godt tilpas i haven. Alligevel er der tendenser. Jeg har fokus på at kende tidsånden, Flere og flere kunder ønsker et havedesign med organiske linjer, måske færre bede og ofte en have med et lavt plejeniveau, samt vægt på harmoniske farver. Haven som en kontrast til ’den store mængde’ information og stress, et meditativ sted = et åndehul = en lille haveoase – ja endda en form af ’Haveterapi’ eller ’Feng shui’ må der også gerne være plads til.

Kontrast i haven

Haven som kontrast til stress og jag

Mit mål er at designe en have som kunden kan passer ind i og føler et personligt ejerskab for. En have med kontrast!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *