Er haveindretning at sammenligne med boligindretning?

Udgivet den af Peter

Er haveindretning at sammenligne med boligindretning? Det skulle man tro, når der i daglig tale anvendes følgende betegnelser på havens indhold: havens vægge, havens loft og havens gulv. Herudover nævnes også at haven møbleres og dekoreres.

Jeg vil gerne nævne et par af mine idéer til hvad der kan bruges som indhold i din have.

Væggene i haven vil ofte bestå af en hæk, som er med til at skabe det rette klima for resten af havens planter, samtidig er den også med til at danne læ til haven. Havens vægge kunne også bygges op af enkelte prydbuske i grupper eller solitær, måske kunne der skabes variation med en farverig havemur eller stakit.

Havens gulv

Havens væg kan består af en mursten bygget op som gammel ruinvæg

Smukke prydtræer danner havens loft. Store prydtræer med en vis alder er med til at give en ny have karakter af, at den allerede er godt i gang med at skabe atmosfære og stemning. Havens loft i form af de store træer er også med til at skabe skyggeområder, som nogle haveejere ønsker når solen er for hård på en varm sommerdag.

Havens loft vil ofte blive dannet af gamle smukke træer

Havens loft vil ofte blive dannet af gamle smukke træer

Når du vil skabe gulv i haven gøres det ofte bedst i form af flisebelægninger eller bunddækkende stauder og lavere buske. Havens gulv er ofte placeret i forbindelse med huset, men vil også tit være brugt rundt om i haven, som plantetæpper. Jeg nævnte før fliser og planter, men havens gulv kunne også bestå af en smuk træterrasse som giver en god kontrast, hvis der ønskes anvendt mange m² fliser. Jeg taler ofte med mine kunder om, at belægningen gerne må være interessant at kigge på, når man sidder og filosoferer i sin have. Græsplænen er også stadig et populært anvendt gulv i haveindretningen.

Havens gulv

Haven gulv kan skabes af træskiver i varieret størrelse som belægning

Havens møblering med planter afhænger ofte af hvordan haverummet skal udnyttes, så det passer til vores behov og til at få skabt den stemning, vi gerne vil have. Samtidig skal man gøre sig klart at der er andre behov end vores at tage hensyn til: nemlig planternes. Her tænker jeg på hvad der trives bedst i den aktuelle havejord. Der findes mange dejlig plantekombinationer, men der er tit nogle ting som kan være en rettesnor for at få skabt en god samlet haveoplevelse.

Et træskåret kæmpe æble danner dekoration i haven sammen med havens planter

Et træskåret kæmpe æble danner dekoration i haven sammen med havens planter

Den store fordel med dekorationer til haven er, at du har en øjeblikkelig oplevelse. Der er så meget i haven, der går ud på at vente – eksempelvis en smuk magnolia, som har et bestemt tidspunkt af året hvor den stjæler alt opmærksomhed. Der findes et hav at spændende muligheder, når man gerne vil i gang med at skabe dekorationer i haven. Velplantede krukker og en veludført havebænk kunne være et bud, det kunne også være sjove keramik figurer som overrasker på turen rundt i haven. Hvis du er til gamle ting, vil der også her være mange kombinationsmuligheder til haven. Tidligere beskrev jeg havens vægge, forestil dig en ruinagtig mur, som er kunstig skabt, den er også en dekoration i sig selv til haven, hvis den passer ind.

Det gælder om at finde et havetema, som alle havens elementer er bygget op omkring, for at få skabt den rette sammenhæng og dermed den optimale haveindretning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *