Tips ved planlægning af havegange

Udgivet den af Peter

Havegang forbinder flere haverum

Havegange kan være med til at binde hele haven sammen. De kan være med til at vise vej rundt i haven – igennem de forskellige haverum – og havegange er samtidig også med til give haven dens struktur.

Man får på den måde skabt rum i haven som på én gang og i væsentlig grad er med til at skitsere og karakterisere havens særpræg og stil.   Lad havens stisystemer lede dig igennem haven!

Pigsten danner havegang

Et minimumskrav til havegangen er at den altid skal have et mål, hvor der selvfølgelig skal tænkes noget pleje- og vedligeholdelsesarbejde ind for at havegangene til stadighed fremstår knivskarpt.

Specielle haver, hvor flere nytteområder skal tænkes med ind, bør planlægges med en passende mængde havegange. I planlægningsfasen af en sådan have kan det være en god idé at lade de praktiske overvejelser spille sammen med en smuk formgivning så slutresultatet bliver en helhedsoplevelse. – Et ordsprog lyder: Form følger funktion.

Anderledes havegang

Man behøver ikke altid at holde sig til en fast belægning ved etablering af havegange. Brug eksempelvis trædesten enkelte steder i græsplænen til at vise den besøgende vej, hvor det kan give mening.

Der er forskellige aspekter som du bør overveje, når havens stisystem planlægges.

  • Forbindelse fra og til huset
  • Forbindelse fra og til en siddeplads

Materialet til havegange skal passe til havens stil. Eksempelvis passer skiveskårne træstammer ikke ind i en moderne byhave, men vil i stedet virke fint i forbindelse med et ældre skovhus eller en landejendom.

På samme måde vil lige havestier passe godt til et arkitektonisk havedesign, mens buede havegange passer bedre ind i det naturalistiske havemiljø)

Havegang med to muligheder

Afgørende er det selvfølgelig altid at DESIGN, FORMGIVNING og FUNKTION hænger sammen.

 

#GrøntHavedesign

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *