Hamamelis – Havens vinterdronning

Udgivet den af Peter

Gul_Hamamelis

I januar starter Hamamelis familien at blomstre eller troldnød som den kaldes. Det er faktisk lidt utroligt når man tænker på at den kolde vind fra Rusland og Baltikum kommer ind over os på denne årstid. Det meste i haven ligner en frossen snemand lige nu, men ikke Hamamelis. De har en tid nu hvor de kan stå og vise en fin blomstring af ‘trådagtige blomsterhoveder’ fordelt ud over busken.

Hamamelis findes i sorter med et sandt fyrværkeri i blomsterfarverne gule, orange eller røde. Den er et godt indslag til havens vinteroplevelser, netop fordi den kan stå og blomstre selvom der er frostgrader hos os. Jeg kalder den gerne havens vinterdronning fordi jeg ofte har oplevet at den har stået og blomstret i flere måneder. Det er ikke sjældent at en etableret busk af troldnød kan stå at blomstre fra sidst i januar til begyndelsen af april.

Hamamelis 'Diane' oktober

En busk med blikfang og kæmpe viljekraft til at sætte blomster på de bare grene hver vinter, det er spændende. Udover blomstring og meget smukke høstfarver, byder Hamamelis også på en dejlig blomsterduft, derfor skal den placeres et sted i haven, hvor både ‘næse’ og ‘øjne’ får glæde af den. Plant i forgrunden af et bed ved terrassen med en bund af vintergrønne bunddækkeplanter, som kæmpestenbræk, slangeskæg, vinterglans, broget star og grav måske et par forårsløg ned imellem bunddækkeplanterne.

Lidt tålmodighed skal man som haveejer regne med, da der godt kan gå op til 3 år fra plantning til at troldnød har sin første blomstring. Husk at den ikke bryder sig om at stå med ‘fødderne’ i for fugtig jord om vinteren. En fornuftig kultiveret og veldrænet, let sur  jordbund vil den foretrække.  Om sommeren er det derimod en god idé at få den vandet i tørre perioder.

Hamamelis-dag i Kent

En ægte Hamamelis-dag i januar sker det af og til at den engelske planteskole ‘Witch Hazel Nursery’ med speciale i Hamamelis holder åbent hus. Planteskolen ligger i Kent, England, hvis du skulle være så heldig at være der i nærheden den dag. Planteskolen har ikke handel med private til dagligt, da alt deres produktion bliver lavet på kontrakt til andre planteskoler, men den ene dag de har holder åbenhus, som nu på søndag har du mulighed for at blive den heldige ejer af havens vinterdronning.
#GrøntHavedesign

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *