Guerilla gardening

Udgivet den af Jeanette

Guerilla gardening vil jeg ikke sige, vores have er et udtryk for. Men jeg kan dog ikke undsige mig, at et stykke jord langs ydersiden af vores plankeværk er anvendt til frugthave. Det var et stykke uudnyttet jord, som vi alligevel gik og lugede jævnligt og hvorfor så ikke bruge det.

Hegn langs gangsti med frugtbuske og pinseliljer

Hegn langs gangsti med frugtbuske og pinseliljer

Guerilla gardening har været anvendt i årevis, nogle steder i protest, andre steder for at forskønne kedelige boligområder, dyrke afgrøder samt styrke fællesskabet i nærområdet . Guerilla gardening er som navnet antyder foranstaltet illegalt på offentlig grund. Nogle betegner derfor guerilla gardening som vandalisme og for ulovlig indtrængen, hvor andre argumenterer for at det påvirker lokalsamfundet positivt ved at forskønne forladte og glemte områder med planter.

Guerilla gardening ses nu her i Odense med et rigtig fint initiativ på rådhusets område, hvor der er lavet en lille have med højbede, hvor man kan dyrke afgrøder. I New York er der et fantastisk eksempel i form af High Line, hvor man har beplantet en mere end 2 km lang jernbanestrækning og forvandlet det til et smukt rekreativt område for byens beboere.

Vores lille eksempel på guerilla gardening er blot en frugthave langs plankeværket. Men den ligger ud til en gangsti, således at forbipasserende kan nyde de smukke planter og samtidig lige snuppe en smagsprøve på Boysenbær, Stikkelsbær, Brombær, Ribs, Vinbær og meget mere. Udover smagsprøverne får jeg mig ofte en lille snak med forbipasserende, hvilket er ganske hyggeligt og det havelivet handler om: at skabe og dele glæden ved alt det grønne!

Skønne pinseliljer sammen med rødbladet hyld

Skønne pinseliljer sammen med rødbladet hyld

Frugthaven kan pakke plankeværket ind på fineste vis

Frugthaven kan pakke plankeværket ind på fineste vis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *