Fornyelse af den gamle have

Udgivet den af Peter

En næsten glemt gammel have

Er du blevet ny haveejer af en gammel tilgroet have, vil jeg gerne give dig nogle haveråd med i dine overvejelser inden du går i gang.

Arbejdet med at genskabe eller nytænke den gamle have afhænger af havens størrelse, dens tilstand og ikke mindst havens karakter.

En ny haveejer med frisk energi og drivkraft overtager denne gamle have

Udover opmåling af grunden, bør du ’gå på opdagelse’ i havens historie og dens udvikling.

En mulig opskrift på at komme i gang med haven, er med tålmodighed at leve med den gennem et års tid, for at få skabt et overblik over beplantningen.

Hvilke planter der skal beskæres, omplantes eller måske helt fornyes. Oprydning omkring overgroede havegange og trapper m.m. kan være gavnlig, når du skal fornemme (afdække) det oprindelige havedesign.

Tid til at finde havesaks og motorsav frem

Med respekt for alle bevarede haveelementer arbejder du dig igennem havearealet, både når det gælder planlægningsfasen og i selve udførelsen af det kommende haveanlæg. Der kan være sjældne planteeksemplarer, der med fordel bevares eks. en sjælden magnolie eller en gammel duftende rose.

Gamle træer kan nogle gange reddes med lidt træpleje, men hvis de er syge eller til fare for omgivelserne, må de væk.

Jeg har oplevet at en gammel tilgroet hæk fik nyt liv ved at blive skåret stærkt tilbage. Dette afhænger dog altid af hvilken planteslægt, det handler om. Hvis forsømte buksbomhække fra et gammelt parterreanlæg er bevaret, kan det nogle gange lykkes at genskabe ’det skarpe look’ med en renovering. Vær opmærksom på at de ikke tåler hård tilbageskæring. Hvis du er i tvivl, vil jeg anbefale at få en fagmand med på banen, inden du går i gang.

Plæner og andre græsområder kan måske reddes. For hundrede år siden brugte man ofte græsfrø af meget høj kvalitet, så hvis det stadig er intakt, kan det sandsynligvis godt tåle en passende behandling med planering, vertikalskæring, plæneluftning, gødskning og klipning.

Det er altid spændende at få styr på en gammel tilgroet have. Tænk på at det afgørende for succes med din nye have er, hvordan din tilgang og indstilling til arbejdet med haven er. Jeg anbefaler altid mine havekunde at starte ud med, at de får lavet en detaljeret haveplan, før de går i gang med den gamle have. Du bør nøje overveje hvilke opgaver af haveprojektet, du selv vil gå i gang med og hvilke du vælger at få hjælp til.

God fornøjelse og nyd hele processen med at skabe dit haverum!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *