Forhaven – det første du ser!

Udgivet den af Peter

Forhaven

Forhavens udseende er med til at give huset karakter

Forhavens udseende

En succesfuld forhave skal passe til huset. Forhaven giver huset karakter. Jeg vil anbefale at lave forskellige gentagelser fra huset og ud i forhaven materialer af huset. Det kan handle om brug af planter og øvrige havematerialer. Har du et rødstenshus giver det god mening at tænke i den klassiske romantiske stil når forhaven planlægges. Handler det om frontpartiet ved et rækkehus vil det ofte kunne virke godt at planlægge et par farverige staudebede kombineret med nogle mindre buske. Vælger du overvejende at have store flisearealer bør de blødgøres med frodige krukker. Til større villaer vil jeg foreslå et modspil i form af høje buske som rododendron, måske en frodig pergola, beplantningen her skal være afstemt med flere højder og farver.

Hvad skal du overveje

Planlægningen bør blandt andet omhandle havens gangstier. Området omkring hoveddøren skal have en naturlig oplevelse og være godt oplyst for brugeren. Tænk praktisk omkring døren, det skal være nemt at fragte indkøbte vare ind i huset og der må gerne være plads til krukker med mere ved hoveddøren. Det giver bedst sammenhæng hvis du kan binde forhave og baghave sammen i forbindelse med valg af planter. Brug eventuelt den samme belægningssten i begge haveafsnit.

Buede eller vinklede gangbaner kan være mere interessante end den slagne vej, men det skal opvejes med at vælge den korteste vej.

Vil du skabe afgrænsning i forhaven

har du et ønske om afgrænsning af din forhave til vejen/gaden, er der flere muligheder. Du kan vælge at plante en hæk, sætte et hegn eller bygge en mur. Jordniveauet er måske hævet så det helt automatisk lægger op til en støttemur. Vær forsigtig med høje hække og hegn de har også en bagside, nemlig at de kan tiltrække indbrudstyve. Små haver ser betydeligt større ud. Hækken til din nabo bør primært danne en ramme, og ikke nødvendigvis som uigennemsigtig afgrænsning. En taljehøj hæk er et smart valg til en moderne have, den giver haven struktur.

Hvilket plantevalg?

Planter giver forhaven liv. Brug længeblomstrende planter. Jeg vil foreslå du bruger planter med dekorative blade, blomster og bær. Planter med behagelig dufte er et oplagt valg til forhaven. Brug roser med katteurt eller bjergmynte. Vælg enkelte stedsegrønne planter til vinteroplevelser og ikke mindst nogle af de spændende prydgræsser til at give lethed. Prydgræsser viser meget flot årstidernes vandring. Mindre prydtræer kan indgå. Bunddækkeplanter kan være et godt alternativ til en græsplæne, især skyggefulde steder. Skab skønne farveoplevelser på husets facade.

Lidt plantning har også ret

Selvom der kun er en mindre bedplads ved hoveddøren, kan du give de besøgende en blomstrende velkomst. Hoveddøren kan måske indrammes af en rosenbue med din ynglings klatrerose eller en blåregn. En mindre have som er farverig anlagt vil tiltrække alles opmærksomhed.

Afslutningsvis vil jeg råde dig til at være opmærksom på detaljerne i planlægning af forhaven. Husk altid en god placering af den grimme skraldespand – eventuelt camoufleret med mobile plantevægge.

4 svar til Forhaven – det første du ser!

 1. anne margrethe andersen skriver:

  jeg vil gerne have et tilbud på en lille have.
  jeg vil gerne have et besøg af jer så i kan give mig et tilbud
  med venlig hilsen
  Anne Margrethe Andersen
  Vesterled 15
  5471 Søndersø
  telf.22128937

  • Peter skriver:

   Hej Anne Margrethe
   Tak for din kommentar. Jeg ringer til dig ved første lejlighed tirsdag eftermiddag d. 9 april, 2013.
   Med venlig hilsen
   Havedesigner Peter Dupont

 2. Mark skriver:

  Hej! Hvad er det for nogle træer på billedet? De to-tre opstammede grønne? Pft. Mvh. Mark

  • Peter skriver:

   Hej Mark!

   Undskyld en sen tilbagemelding, men der har været meget travlt i en lang periode. Træerne du spørger på er kugleahorn.

   Med venlig hilsen
   Peter Dupont

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *