Forårsblomstrende prydtræer og buske

Udgivet den af Jeanette

Her i det tidlige forår følges med spænding, alt det der pibler op af jorden, løgplanterne, stauderne m.m. Hvis man løfter blikket en anelse vil man tillige kunne nyde de skønne forårsblomstrende prydtræer og buske, som er gode partnere til alle forårsblomstrende løg og stauder. Udover at de skaber blikfang, er flere tillige duftende, hvilket gør havevandringen, havearbejdet eller en afslappende stund i haven endnu mere interessant.

For at få optimalt udbytte af de forårsblomstrende prydtræer og buske, bør disse plantes nær siddepladser og havegange, hvor blomsternes duft og udseende kan nydes.

 

Blodblomme

Blodblomme, Prunus Cerasifera ‘Nigra’, er et smukt træ eller busk med sortrøde blade og fyldt med rosa blomster før løvspring i april. Senere små røde frugter i små mængder. Hårdfør og vindfast. Trives i sol til halvskygge i god porøs muldjord. Den kan anbefales som lille søjletræ i mindre bede, eller som stort flot parasoltræ til en indkørsel. Giver en fantastisk effekt, og en hyggelig stemning, når man kører ind under disse træer.

 

Daphne

Daphne odora ’Aureomarginata’, blomstrer netop nu med de skønneste små lyserøde og yderst velduftende blomster. Den ynder vandrende skygge og den blomstrer fra sidst i januar til midt på foråret. Den stammer fra Kina og Japan og er ca. 1 m høj og bred. Den er stedsegrøn og løvet består af kønne, blanke, grønne blade med hvid bladrand. Alle dele af planten er giftig, og plantesaften kan være svært hudirriterende, hvilket man skal tage højde for, når man håndterer planten.

Forsythia ’Lynwood’

Forsytia er en af de mest almindelige havebuske her i landet, ses næsten i enhver have. Når denne busk står i fuldt flor er det for mig ensbetydende med forårets komme og dermed vinterens endeligt. I april før løvspring kommer de pragtfulde gule blomster og hele busken bliver overbroderet i et brus af gult. Først når Forsythia er afblomstret kommer bladene. Forsythia er meget hårdfør og stiller ingen særlige krav til jordbunden. Den får flest blomster hvis den står i fuld sol men tåler fint halvskygge. Forsythia grene er velegnet til afskæring til tidlige forårsbuketter.

Forsythia ’Lynwood’ anses for at være en af de bedst blomstrende, med store guldgule blomster.

Højden på Forsythia bestemmes af saksen i hånden.

Man bliver kun forårsglad, når man betragter Forsythia 'Lynwood'

Man bliver kun forårsglad, når man betragter Forsythia ‘Lynwood’

Kejserbusk

Kejserbusk, Virburnum x bodnantense, udvikler fra det sene efterår til tidligt forår små runde stande af duftende, pink blomster på nøgne grene. Efter blomstring får den plisserede lysegrønne blade, der er bronzefarvede, når de folder sig ud, ganske smukt. Trives i alle næringsholdige, veldrænede jordtyper i sol til let skygge. Beskæres kun ganske lidt hvilket sker efter blomstring.

Magnolia

Kompakt forgrenet, langsomtvoksende løvfældende busk, hvor netop det mest karakteristiske er, at blomstringen sker før løvspringet. Tidligt og midt på foråret springer de silkehårede knopper ud med stjerneformede eller tulipanlignende blomster i nuancerne hvidt, rosa til mørk pink. Magnolia står bedst som solitærplante i et blandet bed, hvor man kan betragte den fra alle sider. Trives i fugtig, men veldrænet, næringsholdig, humusrig jord, hvor der er sol eller let skygge. Tåler både let sur og let basisk jord. Beskyttes mod kolde vinde og sen frost, der kan skade blomsterne. Der kræves ingen eller kun meget lidt beskæring.

Blodribs

Ribes sanguineum er en løvfældende busk hvis bedste tid på året er det tidlige forår, april – maj, hvor der udvikles hængende stande af små mørkt pink blomster. Efter blomstring har planten et tætsiddende, duftende, mørkegrønt løv og blomsterne efterfølges af små, blåsorte frugter. Trives i fuld sol og let skygge i alle næringsholdige jordtyper. Efter blomstring skæres afblomstrede skud tilbage til kraftige knopper eller skud længere nede på busken, så den holdes kompakt og forgrenet. Hække klippes efter blomstring.

Ribes sanguineum

Ribes sanguineum

 

Snedrivebusk

Snedrivebusk eksempelvis Spiraea x cinerea ’Grefsheim’ er en løvfældende busk med overhængende grene. Om foråret udvikles store mængder små, lysende hvide blomster samlet i stande overalt på grenene. Bladene er små og friskgrønne. Foretrækker fuld sol, men tåler let skygge en dal af dagen. Trives i alle næringsholdige, fugtige, men veldrænede jordtyper. Efter blomstring skæres de afblomstrede skud tilbage til kraftige knopper. Hver tredje af de ældste skud fjernes hvert tredje eller fjerde år for at fremme vækst af nye, kraftige skud.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *