Dorothealilje

Udgivet den af Jeanette

Havedagbog

Havedagbog

Rundt omkring i haven står den smukke Dorthealilje, som man ved en fejl kunne komme til at forveksle med vintergækker. Men dens farver og størrelse viser at det er en helt anderledes løgplante.

Dorothealiljer

Dorothealiljer med deres smukke grønne prikker – rigtig friske forårsfarver

 

Dorothealilje

Leucojum – hvidblomme er en slægt bestående af ca. 10-12 arter hovedsageligt fra Sydeuropa. Den har smukke, hvide snehvide klokker, på nær én, som er rosa. Kronbladene er lige lange og sammenvokset til en større klokke. Dette er i modsætning til vintergækken, som har 3 kronblade sammenvokset til en klokke og de 3 yderste siddende udenpå som et skørt. Den art vi har i vores have har ligeledes grønne pletter nederst i spidsen af kronbladene, der giver den et elegant finish.

Ved at se på bladene kan man også kende forskel på de to slægter. Dorothealiljen har brede, skinnende mørkegrønne blade, hvor bladene hos vintergækker er smalle, matte og blågrønne.

Dorothealiljen, Leucojum vernum, er den mest kendte og ses i mange haver. Måske den er blevet så populær pga. de meget store fantastiske klokker med grønne prikker. Den har en lang blomstring fra marts til april, starter ca. 14 dage efter de første vintergækker.

Dorothealiljen er ikke så almindelig i løghandel, da løgene ikke kommer igang, hvis de tørrer ud. Derfor er den bedste måde at få Dorothealiljer til sin have, at kende en god haveven, som vil dele ud af sin Dorothealilje beholdning. Efter afblomstringen kan en klump plantes i din egen have og forhåbentlig blive til en pæn bestand. Vi har selv fået flere grupper på denne måde, først gennem en sød haveven og dernæst har vi delt Dorothealiljerne over tid.

Dorothealiljer forskønner ikke blot haven, men er også fine at tage ind i små buketter.

Kilde: Else Als ”Blomstrende løg og knolde”

 

 

2 svar til Dorothealilje

 1. AnneMarie D.Kristensen skriver:

  Dorothealiljerne er også fremm i vores have, de er så smukke og i år tror jeg , at jeg vil prøve at dele dem ud i de fugtige områder vi har rundt omkring så de kan blive flere. De danner et smukt hvidt tæppe omkring vandhullerne og på skyggefulde steder, i haven lyser de op selv om natten.

  • Peter skriver:

   Ja et hvidt tæppe af Dorothealiljer, det kan man ikke komme uden om. Tænk engang hvor mange anvendelsesmuligheder de har rundt omkring i haven!
   Tak for din kommentar Anne Marie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *