Din første have med sanseoplevelser

Udgivet den af Peter

Din første have behøves ikke være planlagt kedelig

Din første have behøves ikke være planlagt kedelig

Din første have behøves ikke være kedelig. Her tænker jeg tit på hvordan det kan være at mennesker køber deres første hus med en stor græsplæne som skal slås og plejes, hvis de ikke interessere sig for have. Nogle klistre haven til med fliser og granitskærver og måske én enkelt plante. Den tendens vil jeg gerne være med til at ændre på, fordi haveejeren kan få mange flere sanseoplevelser ved at gå skridtet videre og tænke et par bede ind med smukke plantekombinationer. Hertil er det ofte en god idé at tage en professionel gartner (havedesigner) med på råd.

Når man nu vælger et hus med udendørs kvadratmeter, er der mange muligheder. Vi drømmer os frem til hvad haven sagtens kan blive til hvis man selv lige tager de rigtige skridt.

Tænk engang hvor dejligt det er at plukke sin helt egen buket.

Gå ud I haven og sætte sig på en af de dejlige siddepladser, med havens behagelig dufte omkring sig.

Du holder måske af de sydlige himmelstrøg, så havens design er planlagt med højbede af krydderurter og frugtbuske, som kan høstes hen over året.

Måske har du en forkærlighed for frodig rhododendron, blåbær, duftende azalea m.m.

Jeg oplever ofte at den første have, planlægges ud fra at der ofte skal tænkes legeområder ind til børn, men det behøves ikke være det eneste som der er plads til. Fordelen ved at tænke frem til hvilke spændende muligheder der ellers kan være, er netop at man får glæde af det fra starten.

En god haveplan hjælper med at det hele synes meget nemmere at få udført, fordi du igennem en plan for haven og en snak med en havedesigner har dannet dig det nødvendige overblik. Med haveplanen i hånden ved du hvordan havens formgivning er og hvilke planter der indgår. Du vil hurtig kunne se hvilke arbejdsopgaver, du selv vil gå i gang med og hvilke du vælger at få hjælp til at professionelle gartnere.

Jeg vil råde dig til at udnytte de gode kvadratmeter du ejer, der kaldes have, men som netop nu måske kun består af en kedelig græsplæne. En velanlagt have behøves ikke stjæle alt din fritid, hvis den er planlagt rigtig. En græsplæne hvori der er tænkt nogle få bede ind med en god plantesammensætning kan give dig og din familie mange dejlige sanseoplevelser.

En havevæg er med til havens rum op og skabe overraskelser

En havevæg er med til havens rum op og skabe overraskelser

Have med svingende havegange og natursten

Have med svingende havegange og natursten

Have med organiske former til afslapning

Have med organiske former til afslapning

Stort gårdhaveinspireret haverum

Stort gårdhaveinspireret haverum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *