Din første have med sanseoplevelser

Udgivet den af Peter

Din første have behøves ikke være planlagt kedelig

Din første have behøves ikke være kedelig. Her tænker jeg tit på hvordan det kan være at mennesker køber deres første hus med en stor græsplæne som skal slås og plejes, hvis de ikke interessere sig for have. Nogle klistrer haven til med fliser og granitskærver og planter måske én enkelt plante. Den tendens vil jeg gerne være med til at ændre på, fordi haveejeren kan få mange flere sanseoplevelser ved at gå skridtet videre og tænke et par bede ind med smukke plantekombinationer. Hertil er det ofte en god idé at tage en professionel fagmand (en havedesigner) med på råd. Når man nu vælger et hus med udendørs kvadratmeter, er der mange muligheder. Vi drømmer os frem til hvad haven sagtens kan blive til hvis man selv lige tager de rigtige skridt.

Tænk engang hvor dejligt det er at plukke sin helt egen buket.

Forestil dig at du går ud i haven og sætter dig på en dejlige siddeplads, her møder du havens indbydende dufte. Du sætter måske pris på de sydlige himmelstrøg, og netop derfor er din haves design planlagt til at indeholde højbede fyldt med duftende krydderurter og bærrige frugtbuske, som kan høstes hen over året. Bedre bliver det ikke!

Måske har du en forkærlighed for frodige rhododendron, blåbær, duftende azalea m.m.

Jeg oplever ofte at den første have, planlægges ud fra at der ofte skal tænkes legeområder ind til børn, men det behøves ikke være det eneste, der er plads til. Fordelen ved at tænke frem til hvilke spændende muligheder der ellers kan være, er netop at man får glæde af det fra starten.

En god haveplan hjælper dig med at det hele synes meget nemmere at få realiseret, fordi du igennem en plan for haven og en snak med en havedesigner får dannet dig det nødvendige overblik.

Med haveplanen i hånden ved du hvordan havens formgivning bliver og hvilke planter der kan indgå. Du vil hurtig kunne se hvilke arbejdsopgaver du selv vil kunne udføre og hvilke du vælger at få hjælp til af professionelle gartnere.

Jeg vil anbefale dig at udnytte de gode kvadratmeter din have består af, men som nu måske kun består af en græsplæne. En velanlagt have behøves ikke stjæle alt din fritid, hvis den er planlagt rigtig. En græsplæne hvori der er tænkt nogle bede ind med et passende plantesammensætning kan give dig og din familie mange dejlige sanseoplevelser.

 

 

En havevæg er med til havens rum op og skabe overraskelser

En havevæg er med til havens rum op og skabe overraskelser

Have med organiske former til afslapning

Have med organiske former til afslapning

Haven får en hel anden dimension, når den har noget at byde på igennem hele året. Det er en spændende proces at udvikle haven fra at det starter som en haveplan og til den løfter sig op fra papiret til en have, som du går på opdagelse og lader op i.

God fornøjelse!

#groenthavedesign.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *