Design med haveplanter

Udgivet den af Peter

En have uden planter ?

Utænkeligt! Også selv om planterne kun forekommer som ’små citater’ i eksempelvis de asiatiske tørhaver (de såkaldte Karesansui) eller i et moderne havedesign og som ofte har et andet fokus, er planter i haven altid til stede og kan ikke erstattes, de er havens vigtigste designelement.

Designet med planter har derfor en særlig betydning, som ikke blot kræver følsomhed, men især tålmodighed og kreativitet.

Planter til haven

Indgangsparti med en god plantevariation

Plantekendskab er en fordel !

Det er uden tvivl en stor fordel, at have både et botanisk og plantesociologisk kendskab (kendskab til levesteder m.m.) for at skabe et godt havedesign, men det er ikke en topprioritet, og bestemt ikke en garanti for drømmehaven, fordi den fødes i hovedet og vokser i natura. Ved at afprøve og observere dine egne planteønsker, får du skabt den bedste planteerfaring, som er med til at føre dig frem til din optimale haveoase. Uanset farver, struktur eller areal med planter kan du altid skabe noget unikt.

Blomsterende og spændende bede til alle årstider bør ikke kun forblive en drøm. Forestil dig at du er i selve planlægningsfasen og ønsker at tænke helårsperspektivet ind i din have. Et godt udgangspunkt er at få havens rammer på plads. Skal der plantes hække til læ eller som rumdeler.

Hæk af avnbøg virker som rumdeler

Hæk af avnbøg virker som rumdeler

Måske er der et ønske om forskellige smukke prydtræer, som er med til at skabe havens tag eller give skygge på varme sommerdage. Forskellige højder i haven er ofte med til at skabe flere oplevelser i haven.

Tretorn er prydtræ som kan give en let behagelig skygge i haven

Gulbladet tretorn er et smukt prydtræ, som kan give en let behagelig skygge i haven

Havens grundform er afgørende for at finde frem til de bedste steder at placerer dine siddepladser. Her kan du med fordel spenderer lidt på en havedesigner, som kan rådgive ud fra havens muligheder kombineret med nogle af dine ønsker. Belægning til havegange eller stier kan også tænkes ind samtidig.

Havens stisystem viser vej

Havens stisystem viser vejen

Skal haven indeholde planter både til pryd og spiselig værdi, er der flere løsninger. I år er det stadig populært at tænke højbede ind når der planlægges nyttehave. Højbedene kan bygges af træ eller metal.

Stauder som er kombineret med nogle af de skønne sommerblomster kan også være en mulighed. Gå på opdagelse på frøreolerne og se om ikke der skulle være et par poser der frister og som skal prøves af blandt dine stauder.

Bland stauder og sommerblomster og få en lang blomstring

Bland stauder og sommerblomster og få en lang blomstring

Husk også gruppen af løg- og knoldblomster som måske er den plantegruppe der er allerbedst til at give farveoplevelser til haven. Uanset om det de tidlige krokus og narcisser eller det er de skønne dahlia til sensommeren.

Dahlia i havedesign

De efterårsblomstrende dahlia, lægges som knolde i foråret

Er du til de formklippede planter har du forskellige muligheder for at skabe særlige effekter, eksempelvis ved at bruge dem kombineret med nogle af de flotte prydgræsser.

Moderne havedesign

Kombinationen af planter er afgørende for den gode haveoplevelse

Et haveanlæg med rhododendron og nogle af de smukke følgeplanter kan være en løsning både når det skal være nemt at passe, men også når du gerne vil have helårsoplevelser.

Rhododendronfamilien er stor og spændende at dyrke.

Rhododendronfamilien er stor og spændende at dyrke.

Din have kan med den rigtige plantesammensætning gøre haven harmonisk, afstemt, oplevelsesrig med smukke planteroplevelser og helt personlig, i stedet for at stå gold og tom uden haveplanter. Brug dine udendørs m² på en måde, så du rigtig kan vække alle dine sanser.

God fornøjelse!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *