De tidlige klematis

Udgivet den af Jeanette

Havedagbog

Havedagbog

Lige nu er de tidlige klematis i blomst og giver gode oplevelser rundt om i haven. Disse klematis hører til Clematis alpina gruppen, som hovedsageligt blomstrer i april/maj og som en dejlig overraskelse kan producerer endnu en blomstring i juli/august.

Klematis alpina Constance

Klematis alpina Constance

De stammer ikke blot fra de alpine regioner, men også fra Nord- og Østeuropa, Japan og Nordamerika. De er meget robuste og vinterhårdføre. De kan plantes næsten alle steder – i sol, skygge og tørt. De bryder sig dog ikke om meget våde fødder, så hvis rødderne er eksponeret for ekstremt våde betingelser, vil de lide skade. Derfor er det tilrådeligt at plante dem lidt højt, således at overskydende vand, kan løbe fra rødderne.

Clematis alpina sibirica Albina Plena

Clematis alpina sibirica Albina Plena

Den skønne Albina Plena

Den skønne Albina Plena

De fleste klematis fra denne gruppe har en klokkelignende form, hvor kronbladende er lange og spidse. De findes i mange smukke nuancer og bliver i gennemsnit 2 m. høje, men er set op til 4 m. De befinder sig derfor godt ved at gro op ad et hegn, hæk eller et træ.

Den blå klematis Alpina på vej ind til naboen

Den blå klematis Alpina på vej ind til naboen

De tidlige Klematis alpina tilhører beskæringsgruppe 1 og behøver derfor ikke regelmæssig beskæring, men studses kun lidt i toppen. Denne gruppe af klematis samt Klematis montana gruppen har udviklet deres blomsterknopper allerede fra forrige sommer og efterår for at være klar til at blomstre i det tidlige forår. Hvis man således kommer til at beskære på det forkerte tidspunkt, risikerer man at miste dét års blomstring.

Hvis der er behov for en drastisk beskæring, for at reducere størrelsen anbefales midten eller slutningen af maj. Beskæringen foretages lige efter blomstring. Alternativt kan man vælge at beskære nogle få udvalgte grene årligt som en mere skånsom reducering af sin klematis.

De øvrige klematis i haven er godt på vej, med store fine knopper – dejligt..

Klematis på spring, med dens fine store blomsterknopper

Klematis på spring, med dens fine store blomsterknopper

2 svar til De tidlige klematis

 1. Helene Kristensen skriver:

  Fantastisk fine forårsbilleder I har lagt ind. Men … åh hvor de frister!
  Alle de skønne clematis der nu begynder at komme på banen (I er jo lidt tidligt med derude i Odense) og Acer palmatum ‘ Pink Dwarf’ +
  ‘White Beauty’ Hundetand og Euphorbia ‘Bonfire’ – allesammen måtte de også gerne stå i min have. Men jeg nydefr synet af dem.

  • Peter skriver:

   Tak Helene for din kommentar. Ja det er en dejlig årstid med mange dejlige haveoplevelser. Godt at høre du også glæder dig over synet af de nævnte.
   Havehilsner
   Peter og Co.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *