De skønne dahliaer

Udgivet den af Jeanette

Havedagbog

Havedagbog

Hvis ikke det er gjort, så er tiden nu til at forspire Dahlia, som findes i et fantastisk udvalg alt efter farve, størrelse og blikfang. Dahlia, eller georginer som nogen kalder det, har sin storhedstid i sensommeren, men det er nu forarbejdet skal gøres.

Dahlia er opkaldt efter den svenske botaniker Anders Dahl, som levede i 1700 tallet. Den kaldes som sagt også Georgine efter en russisk botaniker. Den stammer fra Mexico, blomstrer fra juli til september eller til den første frost. Dahlia er frostfølsom, og skal derfor graves op umiddelbart efter den første nattefrost og opbevares tørt og køligt om vinteren. Den lægges i muldrig og veldrænet jord og placeres i sol til halvskygge. De lave sommerblomstrende sorter frøformeres og kan sås indendørs i marts-april. Der lægges et par store frø i hver urtepotte, og de vil spirer i løbet af 1-2 uger. Udplantning kan ske, når risikoen for nattefrost er ovre (kilde: ”Sommerblomster” ved Lena Månnson & Bertil K. Johanson).

Dahlia findes i de skønneste farver og mange typer som Ball, Halskrave, Kaktus, Pompon, Åkande, Dekorativ m.m. De er yderst velegnet til afskæring, hvor man kan lave de smukkeste buketter evt. kun med dahlia, men de egner sig også vældigt sammen med andre blomster fra haven.

Tænk frem i tiden når du skal inspireres til hvordan Dahlia kan bruges og se ud i forskellige plantekombinationer. Her er vist et par billeder af hvad de også er brugt til.

I Grønt Havedesign holder vi meget af Dahliafamilien. Her er det sortrøde på en efterårsdag.

I Grønt Havedesign holder vi meget af Dahliafamilien. Her er det sortrøde på en efterårsdag.

Dahlia til havens krukker

Hvem holder ikke af en frodig og farverig buket med Dahlia?

Hvem holder ikke af en frodig og farverig buket med Dahlia?

Årsagen til dette indlæg er oprindeligt en undren over Bilka’s haveannonce, hvor det angives at Dahlia ”Café au Lait” er en limited edition. Det er en pragtfuld dahlia, som vi for nogle år siden afprøvede i vores egen have. Dens nedtonede, creme farver med et strejf af rosa og meget store blomsterhoveder giver et fantastisk blikfang i bedet, og kan passe ind blandt mange forskellige bedfarver.

Dahlia ”Café au Lait” sælges mange steder, og når man er på udkig efter spændende Dahliaer, kan havecentrene eks. tilbyde et stort og fint udvalg.

Kig dig omkring efter spændende sorter af dahlia, de er værd at tænke ind i havens design.

Vil man yderligere inspireres kan man besøge Dansk Dahlia Selskab, hvor de mange forskellige typer af dahliaer er beskrevet og afbilledet.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *