De fine anemoner

Udgivet den af Jeanette

Havedagbog

Havedagbog

Én af de tidligste og mest populære anemoner, som vi finder lige nu rundt omkring i haverne, på planteskolerne eller havesalg er den fine Anemone blanda, også kaldet balkananemone. Den ses ofte i blålige farver, men findes også i rosa og den blomstrer marts til april.

Anemone blanda som kaldes balkananemone

Anemone blanda som kaldes balkananemone

Som tidligere beskrevet er den fine hvide anemone i fuld blomst, og den kan opleves som fantastiske hvide ”gulvtæpper” i skoven, hvor den er fuldt udsprungen i solskin, men folder sig sammen i gråvejr og regnvejr.

Hvide anemoner i fuld sol

Hvide anemoner i fuld sol

Der er i tidens løb lavet talrige haveformer af denne, alle med større blomster og andre farvenuancer. Én af sorterne er den sjove, fintløvede og sprælske anemone, den grønne anemone, Anemone nemorosa ’Virescens’. Man skal passe lidt på, at man ikke tolker den som ukrudt, for den er helt grøn i både blomst og løv.

Anemone nemorosa 'Virescens'

Anemone nemorosa ‘Virescens’

En anden anemone vi har i haven, er hos os blevet opkaldt efter en dejlig kollega, Gerda Rasmussen, fordi dens oprindelige navn ligner, men ikke er til at udtale eller huske: Anemone nemorosa ’Yerda Ramusem’:

Anemone nemorosa 'Yerda Ramusem' eller Gerda Rasmussen :)

Anemone nemorosa ‘Yerda Ramusem’ eller Gerda Rasmussen 🙂

En anden sjov anemone er den hvidgrønne Anemone nemorosa ’Green Fingers’, der som navnet angiver har grønlig midte.

Anemone nemorosa 'Green Fingers'

Anemone nemorosa ‘Green Fingers’

Den lille anemone A. lipensis (A. x intermedia) har en meget fin lysegul farve, og er en krydsning mellem hvid og gul anemone. Formering sker for denne ved deling af de små, vandrette jordstængler.

Den skønne gule anemone: Anemone lipsiensis

Den skønne gule anemone: Anemone lipsiensis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *