Hvad byder haven på i august?

Udgivet den af Peter

På min havevandring i dag blev jeg opdateret på, hvad haven byder på i august. 

Dahlia er nu i fuld vækst. De elsker sol, varme og fugtighed. De skal derfor helst stå i havens luneste krog, og bør passes med jævnlig vand og gødning (Gød dine Dahlia hver 3 uge). Hvis man foretrækker store dahliablomster, kan man foretage en ’udknopning’. Det vil sige, at man fjerner de mindre sideknopper i en blomsterstand og lader midterblomsten udvikles. Visne blomster fjernes med det samme.

Ærteblomster er smukkere i virkeligheden

Ærteblomster som kaldes Lathyrus skal passes med opbinding og fjern også her de visne blomster. Så vil planterne kvittere med en ny storslået blomstring. Ærteblomster som er 2-årig er normalt sået i juni og kan passende plantes ud på blivende sted nu

Hverken frugtbuske eller øvrige buske og træer i haven må få mere kvælstofgødning i år. Kvælstofgødningen fremmer nemlig udviklingen af nye skud, som ikke vil kunne nå at modne af inden vinter. Derimod kan du med fordel give haven en omgang ’høstgødning,’ den indeholder fosfor og kalium, er fri for kvælstof og er med til at styrke rodnettet på havens planter.

August og september kan du gøde haven med høstgødning

Efter høst af de mest almindelige frugtbuske solbær, stikkelsbær, ribs og hindbær kan en beskæring være på sin plads. Beskæringsmetoden er forskellig for hver art af frugtbusk. Den beskriver jeg her:

Solbær

Solbær med masser af vitaminer

Solbær bærer frugt på nye skud, derfor fjernes 3 til 4-årige grene helt ved deres basis. Husk at tænke på at hver busk stadig bevarer en smuk vækstform efter beskæringen.

Stkkelsbær er populær til frugtgrød

Stikkelsbær bærer også frugt på nye skud, her beskæres de for at opnå større bær og lette plukningen. De største frugter får man på de kraftigste skud, som er vokset ud den foregående sommer. Hvert år fjernes de ældste grene (3 -4 års grene).

Brug Ribs til den smagfulde ‘rysteribs’

Ribs udvikler frugt på de ældre grene, beskæring består derfor af en udtynding et par af de ældste grene nederst på busken eller inde i midten af busken. Derefter fjernes største delen af de nye årsskud, men bevarer 4 af de bedst udviklede for at forynge ribsbusken.

Vær opmærksom på at der findes sommerhindbær og efterårshindbær

Hindbær – her skelnes imellem sommerhindbær og efterårshindbær.

Sommerhindbær beskæres nu ved at klippe 2-årige skud af helt nede ved jorden og lade 1-årige skud blive stående (kan klippes til 70 cm højde).

Efterårshindbær klippes helt ned hvert forår på alle skud, da de bære 1-årige grenskud.

Saftige jordbær så tænderne løber i vand

August er et godt tidspunkt til at plante nye jordbærplanter. Vælg nye planter i potte, det sikre en god start på det nye voksested.

Haven kan have meget at byde på i august og fremad i den kommende tid, det afhænger af hvad den får lov at indeholde!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *