‘Blåt’ til lyst i haven

Udgivet den af Peter

Viste du at en af de mest dominerende blomsterfarver blandt havens planter er blå. Der findes flest blåblomstrende planter blandt stauderne. Buske og træer har relativt få, som byder på blålige blomster. Den blå farve har en særlig funktion i haven, hvorfor kan bruge den strategisk når havens blåblomstrende planter placeres.

Det vigtigste aspekt ved brugen af blåt er farvens evne til at forsvinde bagud i et billede. Ja, selv en mur med blåt plantet foran kan syntes at stå længere væk end muren reelt gør. Blå blomster plantet som kunstige skygger bag andre kulører er med til at fremme den tredimensionelle effekt.

Blåt passer ind overalt i have og landskab, fordi den er så tæt på den grønne farve i græs, og selv om blå er en kølig farve, så findes der en dråbe rødt i de fleste blå blomsterfarver. Det er nemlig sådan at rødt er nødvendigt for at tiltrække bier, der bedst orienterer sig i den ultraviolette farveskala.

Såkaldte ’blåbladede’ er på grænsen af hvad man kan kalde blåt , idet de ofte også er tæt på gråt såvel som grønt, men med netop disse bladfarver kan der sammensættes smukke plantekombinationer med eksempelvis Iris og Hosta ’Halcyon’

Der findes ’blå’ blomster til alle årstider, men også til forskelligartede voksesteder i haven. Jeg har listet en række blåblomstrende planter op i de forskellige årstidskategorier:

Foråret kan byde på:

Brunnera, Muscari, Viola, Allium, Aquilegia, Lathyrus

Sommeren kan byde på:

Eryngium ’Big Blue’, Nepeta, Phlox ’Blue Boy’, Rosa ’Rhapsody in Blue’, Veronicastrum, Wisteria,

Borago, Campanula, Clematis, Iris, Meconopsis, Tradescantia

Efteråret kan byde på:

Aconitum, Buddleia, Caryopteris, Geranium,  Hibiscus, Hydrangea

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *