Barndomshaven havde mange funktioner.

Udgivet den af Peter

Min opvækst med have.

Der findes ikke noget bedre sted til ’at koble af’ eller afslapning som haven. Jeg er vokset op i det vestjyske, nogle kilometer uden for Varde i en mindre by, kaldet Sig. Her boede vi på en gammel købmandsgård hvortil der var en dejlig stor have. Min mor var også dengang meget glad for have. Æblet falder sjælden langt fra stammen som man siger. Store bede med forskellige spændende vækster var kendetegnet fra barndomshaven hvor jeg er vokset op.

Dyrehold i barndomshaven

Mange oplevelser var centret omkring vores have. Barndomshaven havde mange funktioner. Min far havde en stor interesse i forskellige dyrehold iform af fjerkræ, kaniner, hamstere, skildpadder, et par dværggeder, 2 får og på et tidspunkt en lille pony. Så var selvfølgelig også gjort plads til en hønsegård. Min far arbejdede også en del med køkkenhaven og drivhuset i nogle år. Min moder vægtede den store variation af stauder og prydbuske. Jeg husker også at der skulle arbejdes hårdt for at få noget til at gro, fordi jorden var sandet samtidig med at der af og til var en skarp vesten vind.

Haven i min barndom

Helt fra barnsben kan man blive udfordret i haven

Helt fra barnsben kan man blive udfordret i haven

Mine søskende og jeg brugte mest haven til leg, afslapning og til at holde børnefødselsdage, men havde også forskellige projekter i gang omkring det at passe et område af haven eller hjælpe til med at fjerne skvalderkål hvor de var dominerende. Vi havde også en årlig hækklipning af et par områder i haven – en tjørnehæk og en blandingshæk som bestod af elm, hyld, tjørn og liguster. Bedene var fortrinsvist placeret op imod hækken, som var meget almindeligt for mange haver dengang.

Haveinteressen er langsom vokset hos mig fra barneårene, men tog først rigtig fart, da jeg valgte at starte på gartneruddannelsen. Undervejs er det at have ’have’ blevet til en fældes interesse hos meget af min familie, hvilket også har skabt mange gode venskaber gennem årene.

Nuværende have

Min nuværende have har ligesom dengang også mange funktioner, både når det gælder om at skulle foretage havearbejde eller vi har et ønske om at vælge én af flere siddepladser i haven til et velfortjent hvil.

 

Min have i dag

Der er plads til at koble af i haven, som indeholder mere end én siddeplads

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *