Beskæring

Trænger din have til beskæring?

Har du brug for hjælp til beskæring, tilbyder jeg at komme ud til dig, for at gennemgå havens planter med behov for en gavnlig beskæring. Havens planter har løbende brug for at blive beskåret, det er med til at vedligeholde en stabil vækst og livskraft, samtidig med at planternes form justeres efter behov, så de bliver ved at se pæne ud.

Det afgørende er hvilken plantetype der er tale om, i forhold til hvor meget der bør beskæres.

I dag anbefaler jeg at beskære i vækstperioden. De sår man laver på planten vokser bedst sammen i denne periode fremfor i hvileperioden. Men igen afhænger det af plantetype, hvornår beskæringstidspunktet er bedst.

Når jeg tager ud for at beskære, aftaler jeg på forhånd med kunden, hvad der skal beskæres i haven, og om der er særlige hensyn at tage i forbindelse med beskæringsarbejdet.

Beskæringen kan omhandle følgende former for beskæring:

Formbeskæring: Her handler det om at skabe en ønskelig vækstform hos planten. Ved formbeskæring kan planterne opnå en harmonisk grenopbygning. Kort sagt omfatter det fjernelse af dødt, beskadiget og syge grene, samt grene der er krydsende eller ser svage ud. Ligeledes kan planten gives et skarpt klippet udtryk eks. kuglebuksbom.

Kronebeskæring: Mindre havetræer med eksisterende krone eller ny indkøbte ungtræer kan have brug for at blive hjulpet på vej med en ’rigtig’ beskæring for at opnå en smuk krone, når de vokser til over årene.

Espalierbeskæring: Espalierplanter er planter, hvor grenene igennem beskæring og opbinding ønskes styret til vandrette. Ofte er det frugttræer (æbler og pære) der espalieres op ad en mur eller væg på en solside.

Almindelig frugttræsbeskæring: Ved beskæring af frugttræet opnår du tilpas med sollys til træets grene, så blomstringen fremmes, der dannes frugtsporer og træet sætter godt med frugt. Træets størrelse og vækstform justeres. Udvalgte gamle grene fjernes efter behov.

Bærbuskebeskæring: Omhandler beskæring af klatrende bærbuske eks. brombær og alm. frugtbuske som ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær. Hver især er det gavnlig med en årlig udtynding, som fremmer udviklingen af egnede skud, samt giver lys og luft til hver bærbusk.  

Beskæring af stedsegrønne: Her tænker jeg på vintergrønne planter med nåle. Nåletræer har ofte kun behov for en lettere beskæring, med mindre de dyrkes som hække. Fjernelse af døde og syge grene på så tidligt et tidspunkt som muligt er med til at sikre sundere planter.

Beskæring af roser: En forårsbeskæring af havens roser og en opfølgning efter hovedblomstringen kan være en idé.

Beskæring af planter i krukker: Jeg anbefaler at flerårige planter i krukker beskæres mindst 1 gang pr. år, dels for at regulere plantens form og størrelse, men også fastholde en livskraftig, harmonisk plante. Størrelsesforholdet imellem plante og krukke skal passe sammen.

Hækklipning: En årlig beskæring af havens hæk er med til at sikre en smuk vækstform og en passende højde på hækken. Plantetype afgør hvornår og hvordan hækken bør klippes.

 

Sådan laver du en aftale for ’beskæring i din have’

Lav en aftale med mig, hvor vi sammen afstemmer hvad der beskæringsopgaven omhandler og du kan få en pris på opgaven. Ring, send en mail eller udfyld min kontaktformular, så ringer jeg dig op ved første lejlighed.